RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

'Lieveheersbeestje is het moeilijkste woord voor kinderen die hier net wonen'

LEUSDEN - Lieveheersbeestje is door kinderen van nieuwkomers uitgeroepen tot het moeilijkste Nederlandstalige woord om uit te spreken. Dat werd vandaag bekend gemaakt op de Taalschool Voila in Leusden. De verkiezing werd georganiseerd door de stichting Kinderpostzegels.

De wedstrijd werd gehouden om aan te tonen hoe belangrijk taal is, zegt Annelies Mulder van Kinderpostzegels. "Taal verbindt, we willen graag dat alle kinderen met elkaar mee kunnen komen en erbij horen."

"We hebben in het Nederlands hele rare klanken zoals de g, de sch en u," zegt Mulder. Woorden als vogelverschrikker, misschien en schaduw stonden dan ook in de top 10. Ook een kort woord als juf haalde de lijst. "De u-klank daarin wordt als heel vreemd gezien, veel kinderen spreken dat uit als 'joef'," zegt Mulder.

Na het samenstellen van de top 10 werd uiteindelijk lieveheersbeestje tot het moeilijkste woord gekozen. Stichting Kinderpostzegels heeft nu voor deze kinderen het lespakker Wereld vol Woorden ontwikkeld, wat scholen vanaf volgend lesjaar voor kinderen van nieuwkomers kunnen gebruiken.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht