RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Acht jaar en tbs geëist voor doden schoonmoeder Overvecht

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft een onvoorwaardelijke celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging geŽist tegen hoofdverdachte Kevin H. (33) voor de zogenoemde schoonmoedermoord in Overvecht in 2017. Zijn partner Nadia (31) hoorde zes maanden eisen, haar zus Nicole (33) vier en partner Patrice (43) moet wellicht drie maanden de gevangenis in. Allen onvoorwaardelijk.

De twee zussen en hun partners worden verdacht van mishandeling en betrokkenheid bij de dood van hun (schoon)moeder. Ze bleven vandaag in de rechtbank in Utrecht ontkennen. Ze spraken elkaar tegen en beschuldigden elkaar. Het slachtoffer, de 58-jarige Soraya Gooyer, werd eind oktober 2017 dood gevonden in haar woning in de wijk Overvecht. Ze stierf door 'samendrukkend geweld' op haar hals en kaak, stelden deskundigen vast.

Uit het ernstige letsel, onder meer gebroken ribben, neus en kaak, bleek dat het slachtoffer een lange periode ernstig was mishandeld. De twee stellen woonden, met een gehandicapte zus en twee honden, in bij het slachtoffer in de kleine flat. Toen hulpverleners het huis binnen kwamen, troffen ze een puinhoop aan.

ZWAKBEGAAFD

De sfeer tussen de twee stellen was en is wantrouwend. Er waren onder meer geld- en drankproblemen. Niemand had werk. Nicole H. en Patrice C. zijn zwakbegaafd. Patrice heeft onder meer een drankprobleem en hij gebruikt cocaÔne. Nadia H. is opgegroeid in een zwak sociaal milieu met twee alcoholverslaafde ouders en twee verstandelijk beperkte zussen. Ze is het er niet mee eens dat ze onder sterke invloed van partner Kevin N. zou staan. Hij heeft volgens onderzoekers een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis. Er zou ook sprake zijn van psychopathie en paranoÔde ideeŽn en er zou door hem overmatig cannabis en coke worden gebruikt. Hij liegt, manipuleert en reageert op moeilijke situaties met woede.


Moeder Soraya is langere tijd mishandeld door het viertal. In de week voor haar dood ging het van kwaad tot erger. Dochters Nicole en Nadia hebben hun moeder een keer geslagen en dat was niet meer dan een tik, zeiden ze op de zitting. Patrice zou ook maar een keer hebben geslagen. Hij en Nicole wijzen voor het geweld naar Kevin N. die het Openbaar Ministerie als hoofdverdachte ziet. Hij zit als enige nog in voorarrest. Kevin N. heeft toegegeven dat hij het slachtoffer meerdere keren heeft geslagen, maar zachtjes, en dat ook Nicole en haar partner sloegen. Hij blijft stellig ontkennen dat hij haar heeft gedood, ook al is zijn DNA op de keel van moeder gevonden. Dat komt volgens hem omdat hij eerder die avond de hand van zijn schoonmoeder vast heeft gehouden.


ONDUIDELIJK

Tot frustratie van de rechter bleven de verdachten naar elkaar wijzen of ontkennen zodat niet helder werd wie welke rol had in de ernstige mishandelingen en de dood van het slachtoffer. De vier zeggen dat er ruzie was met moeder, omdat ze niet wilde eten, dat er klappen vielen, maar dat ze daarna gingen slapen. In de ochtend was moeder "opeens dood". Ze lieten haar achter en vertrokken.

Het viertal bleef elkaar vandaag in de rechtbank tegenspreken en wees naar elkaar als de schuldige. Wat Kevin betreft was er volgens het OM sprake van opzet. Hij had kunnen weten dat zoveel geweld de dood tot gevolg zou kunnen hebben. Voor Nadia, Nicole en Patrice vordert het OM vrijspraak van dodelijke mishandeling, maar zij zijn vanwege hun aandeel in het voortdurend mishandelen van moeder Soraya wel strafbaar en kunnen veroordeeld worden voor mishandeling. Of ze dat deden onder druk van de gewelddadige Kevin, waaraan ze niet konden ontkomen, is aan de rechter om te beoordelen.

Het OM beschrijft de verstandelijk beperkte Patrice C. als kwetsbaar. Zijn stoornis maakt hem in verminderde mate toerekeningsvatbaar. Dat geldt ook voor zijn zwakbegaafde vrouw Nicole. Patrice heeft een kleine diefstal op zijn strafblad, dat van Nicole is blanco.

Over Nadia maakt het OM zich zorgen omdat ze kritiekloos alle daden van haar partner Kevin goedkeurt. Zo lang ze niet met hem omgaat, is de kans op herhaling klein. Kevin blijkt een 'onverwacht mager' strafblad te hebben, maar er zijn bij hem veel stoornissen door deskundigen vastgesteld. Volgens het OM is hij verminderd toerekeningsvatbaar, omdat hij door de chaotische omgeving prikkelbaar en aggressief zou zijn geworden.

Morgen mogen de advocaten allemaal hun pleidooi houden. De rechter doet op 1 augustus uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht