RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Festival Smeerboel gaat na commotie niet door bij Oud-Zuilen, maar op oude locatie

UTRECHT - Festival Smeerboel gaat niet door bij Oud-Zuilen. De organisatie trekt zich terug. Dat werd zojuist op de website van het festival bekend gemaakt.

De organistie zegt: "De afgelopen weken is vanuit de omgeving commotie ontstaan over de beoogde locatie van Smeerboel Festival 2019. Naar aanleiding daarvan en de beperkte tijd die in aanloop naar het evenement overblijft, hebben we besloten om voor dit jaar de vergunningsaanvraag voor de locatie nabij Slot Zuylen in te trekken."

De komende periode wil de organisatie te tijd nemen om met alle betrokkenen, waaronder Slot Zuylen en de dorpsraad, in gesprek gaan over het gebied om uitleg te geven over onze werkwijze. "Wij zijn een kleine, maar professionele organisatie, geworteld in Utrecht", vervolgt de organisatie. "Als gast op een locatie vinden we het belangrijk om onze tijdelijke buren te kennen en om duidelijk te maken wie wij zijn en waar we voor staan. Wij zijn ervan overtuigd dat we zonder enige schade aan het gebied, of verstoring van beschermde soorten een evenement hadden kunnen organiseren. We voelen ons daarin gesterkt door het onderzoek dat een onafhankelijk deskundigenbureau heeft uitgevoerd en door de kennis die bij ecologen en het bevoegd gezag inzake de Wet Natuurbescherming bestaat over het voorkomen van schade aan de natuur bij evenementen."

PETITIE
Slot Zuylen startte eerder al een petitie tegen de komst van het dancefestival, dat plaats zou vinden op een grasveld even buiten Oud-Zuilen. Er is een vergunning aangevraagd voor het evenement op 14 september met vijf podia en 10.000 bezoekers, maar de buurt zat daar niet bepaald op te wachten.

Volgens Slot Zuylen loopt het gebied bij de komst van Smeerboel Festival "blijvende schade op". Behalve het feest zelf, moet er namelijk ook worden op- en afgebouwd. Het evenement valt bovendien samen met Open Monumentendag. "Door de nabije ligging van het festival en bijkomende geluidsoverlast is het de vraag of Slot Zuylen die dag open kan gaan", schrijft de initiatiefnemer van de petitie, die meer dan drieduizend keer is ondertekend.

Omwonenden vrezen daarnaast dat het grasveld straks officieel festivalterrein wordt en dat de "prachtige oase van rust" dan is verdwenen. Dat is dus nu van de baan. Het festival wijkt nu uit naar locatie grasweide Papendorp, waar het ook al eerder plaatsvond. Het festival moet op zoek naar een andere locatie omdat daar in de nabije toekomst woningen worden gebouwd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -