RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Rechter: geen extra subsidie voor Utrechts Centrum voor de Kunsten

UTRECHT - De gemeente Utrecht hoeft geen extra subsidie te verlenen aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK). Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland heeft vandaag bepaald. Het UCK was naar de rechter gestapt omdat de gemeente voor het jaar 2019 een lagere subsidie verleende dan voorheen.

Het UCK heeft al langer financiŽle problemen. Eerder werd bekend dat het UCK kon voortbestaan, mits het centrum een eenmalige financiŽle injectie van 1,8 miljoen euro zou ontvangen en jaarlijks een structurele ophoging van de subsidie van 190.500 euro krijgt. Daar is de gemeente niet in meegegaan.

Het UCK krijgt al een aantal jaren een bedrag van 976.000 euro per kalenderjaar aan subsidiegelden. Dat geld is bedoeld om activiteiten en cursussen te organiseren. Dit jaar kreeg het UCK een subsidie goed voor zeven maanden van de gemeente. Dat komt omdat zij van mening is dat de (financiŽle) toekomst van het UCK niet duurzaam is. Met het geld voor die zeven maanden, lopende tot 31 juli 2019, zou het UCK voldoende tijd moeten hebben om het lopende cursusjaar af te maken zodat cursisten niet de dupe worden van de korting.

TOEZEGGING
Volgens het UCK had de gemeente eerder in een e-mail toegezegd dat ook dit jaar een subsidie van een klein miljoen klaar zou liggen. Daar ging de rechtbank niet in mee. In de mail wordt het bedrag van 976.000 euro wel genoemd, maar wordt er geen toezegging gedaan dat het UCK dat bedrag ook daadwerkelijk krijgt. De gemeente is dus niet verplicht om voor een heel jaar een subsidie toe te kennen.

De rechtbank vindt wel dat de gemeente de subsidieaanvraag zorgvuldiger had moeten toetsen. Het UCK krijgt al jaren een subsidie en beŽindiging of gedeeltelijke weigering kan niet zomaar opgezegd worden. Nu zegt het UCK te weinig tijd te hebben om op een nette manier afscheid te nemen van personeel en voor andere (financiŽle) verplichtingen. De rechtbank zegt te bewonderen dat het UCK zich hard maakt voor het personeel, maar dat daar de subsidie niet voor bedoeld is.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -