RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrechtse professor: "Rubberkorrels van kunstgras wel degelijk een risico voor kinderen"

BILTHOVEN - Kinderen lopen bij het sporten op kunstgras met rubberkorrels een hoger gezondheidsrisico dan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven doet voorkomen. Dat betogen vier hoogleraren in een stuk in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, waarover de Volkskrant bericht. Martin van den Berg, toxicoloog bij de Universiteit Utrecht, is de eerste auteur van het artikel.

Na onderzoek concludeerden het RIVM en het Europees Agentschap voor chemische stoffen ( ECHA) dat de risico's voor kinderen verwaarloosbaar zijn. Volgens de vier hoogleraren bevatten de rapporten van beide instituten wetenschappelijke onnauwkeurigheden en tekortkomingen, waardoor het risico voor kinderen onderschat kan zijn.

OUDERS

De beslissing of sporten onder deze omstandigheden acceptabel is, ligt nu in eerste instantie bij de ouders. Volgens de wetenschappers zou de Nederlandse overheid ouders moeten adviseren hun kinderen zo goed mogelijk te beschermen tijdens en na het spelen op kunstgras met rubberkorrels. Contact van handen en mond met het granulaat dient zo veel mogelijk te worden vermeden.

De hoogleraren bevelen aan om te douchen na het sporten en sportkleding te wassen. Kinderen hoeven het veld niet te mijden. "Als ze op de bank gaan zitten en niet meer sporten is het middel erger dan de kwaal", zegt toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht.

KANKERVERWEKKEND

De rubberkorrels bevatten onder meer kankerverwekkende PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en bisfenol A (BPA). Dit kan effect hebben op het immuunsysteem en de gedragsontwikkeling en is door de EU is aangemerkt als een zeer zorgwekkende stof.

De wetenschappers, onder wie ook een patholoog, internist en kinderarts - schrijven dat het RIVM en ECHA relevante wetenschappelijke informatie over deze stoffen niet in hun berekeningen hebben opgenomen. Van den Berg: "Als je de tekortkomingen meeneemt, kom je op een situatie uit die onwenselijker is dan wordt voorgedaan door het RIVM."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht