Tropische dagen op komst: "We kunnen heel voorzichtig denken aan een hittegolf"

© RTV Utrecht
UTRECHT - De temperatuur klimt na het weekend naar de 30 graden in Midden-Nederland. Het zuidoosten van het land maakt volgende week zelfs kans op de tweede regionale hittegolf van het jaar. Maar ook een landelijke hittegolf is niet uitgesloten.
"Het wordt volgende week zeker een paar dagen tropisch. We kunnen heel voorzichtig aan een hittegolf denken, maar de verwachting na woensdag is nog wel onzeker", zegt RTV Utrecht-weerman Arie Verrips.
Voor een hittegolf moet het vijf dagen op rij 25 graden of meer worden en daarvan moeten drie dagen tropisch warm verlopen met maxima van 30 graden of meer. Volgens Weeronline is er 60 procent kans dat regionaal aan deze criteria wordt voldaan. De kans op een officiële hittegolf is met 25 procent vooralsnog klein. De eerste regionale hittegolf dit jaar was vorige maand in Noord-Brabant en Limburg. Tot een officiële hittegolf kwam het nog niet.
Dat het na het weekend erg warm wordt staat vast, maar een precieze voorspelling is nog lastig, stelt ook Weeronline. "Enkele berekeningen komen voor het zuidoosten op dinsdag en woensdag zelfs met temperaturen van 35 graden of meer op de proppen. Er zijn echter evenveel berekeningen die het juist een paar graden minder warm laten worden."
Tot en met het weekend zijn er nog veel stapelwolken en vooral op vandaag en zaterdag is er kans op enkele regen- en onweersbuien. Het wordt dagelijks zo'n 22 graden aan de kust en 24 in het binnenland. In het zuidoosten wordt het 25 á 26 graden. Zaterdag is het nog net een graadje warmer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.