RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Hooglander Ron K. (54) krijgt elf jaar cel voor doodslag op ex-vriendin Wilma

HOOGLAND - De 54-jarige Ron K. uit Hoogland krijgt 11 jaar cel voor het doden van zijn ex-vriendin Wilma de Jager. Het OM had 15 jaar gevangenisstraf geŽist. Bij de uitspraak in de Utrechtse rechtbank waren vanmiddag opnieuw veel nabestaanden aanwezig.

Afgelopen december is Wilma de Jager gewurgd en met een mes in haar hals gestoken. Uit sectie blijkt volgens het Openbaar Ministerie dat het slachtoffer nog een tiental minuten in leven is geweest voordat zij werd doodgestoken. K. zou daardoor voldoende tijd hebben gehad om zich te bedenken, maar heeft dat niet gedaan.

Maar de rechtbank gaat niet mee in die lezing. Volgens de rechter is het niet vast te stellen of K. zich tussendoor heeft kunnen bedenken. Ook zijn er niet voldoende aanknopingspunten, volgens de rechter, dat de 54-jarige Hooglander bewust met Wilma heeft afgesproken om haar te doden. De straf is daarom lager uitgevallen dan de eis van het OM.

"Het lijkt er veel meer op dat hij in een plotselinge woede is ontstoken en gehandeld heeft zonder na te denken over de mogelijke gevolgen. Daarom zegt de rechtbank dat er sprake is van doodslag en niet van moord", aldus persrechter Els de Stigter.

RELATIE

De 50-jarige vrouw en de verdachte hadden zeven jaar een relatie, maar woonden niet samen. Beiden werkten bij het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Ron K. op de afdeling radiologie en Wilma als secretaresse. In het najaar van 2018 waren de twee door flinke relatieproblemen een tijd uit elkaar.

Maar na die eerste scheurtjes in de relatie is het nooit meer goedgekomen. K. zocht wel telkens weer contact en kon niet accepteren dat het uit was. Dat de relatie definitief voorbij was, zouden apps en reacties uit de directe omgeving van de twee bewijzen.

NABESTAANDEN

Wilma laat drie kinderen na. Haar zoon maakte tijdens eerdere zitting gebruik van zijn spreekrecht. "Je hebt mijn hele leven overhoop gehaald. Ik dacht dat we een band hadden. Je bent een man met twee gezichten. Een aardige man ťn een man die vreemd ging en mijn moeder heeft vermoord."

De rechtbank heeft hen ook een schadevergoeding toegewezen. Er was een totaal bedrag van bijna 140.000 geŽist; de rechtbank heeft een bedrag van ruim 77.000 euro toegekend.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht