RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Misstanden ontdekt bij controle wasserij Nieuwegein

NIEUWEGEIN - De Inspectie SWZ heeft diverse misstanden geconstateerd bij een wasserij in Nieuwegein. Werknemers worden vermoedelijk onderbetaald. De wasserij werkt vooral met uitzendkrachten. Op papier staat dat ze 156 uur werken. Volgens de werknemers zelf klopt dat niet. Dat blijkt ook uit de hoogte van het loon, dat maandelijks verschillend is, terwijl het aantal gewerkte uren 156 blijft.

Verder is geconstateerd dat bij een aantal werknemers, zonder toestemming, huur werd ingehouden op het salaris. Het vermoeden bestaat ook dat er contant loon wordt uitbetaald door het 'ingeleende' uitzendbureau. Dat is niet toegestaan.

ILLEGAAL
Tijdens de controle is ook een illegale uitzendkracht aangetroffen. De werkgever van deze persoon, afkomstig van buiten de EU, had er niet op gelet dat de verblijfsvergunning al vier maanden verlopen was.

Ook op het gebied van gezondheid en veiligheid zijn overtredingen geconstateerd. Zo werd een noodstop bij één van de wasinstallaties gebruikt als kapstok en waren blusmiddelen en een nooduitgang niet goed bereikbaar.

Naast het reinigen van regulier wasgoed wordt ook wasgoed van een zorginstelling gereinigd. Er wordt nader onderzoek ingesteld naar het correct toepassen van de bedrijfsprotocollen voor het reinigen van dergelijke wasgoed.

VERBOUWING
In de wasserij zelf vond ook een verbouwing plaats. De werkzaamheden zijn stilgelegd. Volgens de inspectie was op verschillende plekken sprake van 'valgevaar'. De aannemer is hierop aangesproken en kan een boete verwachten. Een andere onderaannemer is gewaarschuwd dat hij het werken op hoogte beter moet regelen.

De Inspectie Leefomgeving en Transport was ook betrokken bij de controle. Die deed onderzoek naar de werktijden van de chauffeurs. Nader onderzoek moet uitwijzen of er overtredingen plaatsvonden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -