Nieuwe moordverdachten in onderzoek naar motorbende Caloh Wagoh voor het eerst voor de rechter

© NOS
BREUKELEN/MIJDRECHT - De groep verdachten in het onderzoek tegen de criminele motorbende Caloh Wagoh is opnieuw uitgebreid. Bij een tussenzitting in de extra beveiligde rechtbank Schiphol zaten vandaag drie mannen voor het eerst voor de rechter. Het totaal aantal verdachten in dit onderzoek staat nu op negen.
Een nieuwe verdachte is onlangs in Loenen aan de Vecht opgepakt en zal waarschijnlijk in oktober voor de rechter staan. Verder maakte het OM bekend dat er meerdere verdachten in beeld zijn die nog niet zijn aangehouden.

KROONGETUIGE NUMMER TWEE

Ook in dit grote onderzoek heeft een verdachte een kroongetuige-deal gesloten met het Openbaar Ministerie. Deze Tony de G. zou een van de schutters bij de moord op de Amsterdamse crimineel Jair Wessels zijn geweest. Die werd in juli 2017 in zijn auto doodgeschoten bij NS-station Breukelen.
De G. heeft ook een groot aantal verklaringen afgelegd over andere misdrijven waarbij hij betrokken was. Zo was hij chauffeur bij een liquidatie in Den Haag en bij de beschieting van een huis in Doorn.

NIEUWE VERDACHTEN

Twee nieuwe verdachten zijn de 27-jarige Hagenaar Reaginon A. en zijn 35-jarige plaatsgenoot Gwensly G..Zij worden verdacht van het doodschieten van Farid Souhali op 17 april 2017 in Den Haag. De kroongetuige zegt dat hij hen met de auto heeft opgepikt en naar de plek van de moord heeft gereden. De mannen zouden lid zijn van de bende The Crips. Bij G. thuis is volgens het OM een hesje van Caloh Wagoh gevonden.
Opmerkelijk is dat Gwensly G. eerder in beeld kwam bij de moord op de broer Nabil B., de kroongetuige in het onderzoek naar crimineel Ridouan Taghi. De Hagenaar werd verdacht van het leveren van de vuurwapens voor de moord op Reduan B., maar kreeg uiteindelijk slechts een jaar cel wegens verboden wapenbezit.
De derde verdachte die voor het eerst voor de rechter stond is Hagenaar Jack S., die lid zou zijn van de beruchte bende No Limit Soldiers. S. zou in gezelschap van de kroongetuige hebben geprobeerd met een raketwerper op een huis op de Gezichtslaan in Doorn te schieten, maar dat wapen weigerde dienst.

ARRESTATIE IN LOENEN AAN DE VECHT

Vorige week werd bekend dat in Loenen aan de Vecht de 39-jarige F.Y. is opgepakt. Deze man van Turkse afkomst zou opdracht hebben gegeven voor de moord op Rotterdammer Zeki Yumusak, eveneens in juli 2017. De man uit Loenen is een kennis van Caloh Wagoh-kopstuk Greg R., zegt het OM. Via R. zou de opdracht bij Caloh Wagoh-president Delano R. terecht zijn gekomen.

NOG MEER VERDENKINGEN

Tijdens de zitting maakten de officieren van justitie duidelijk dat de volledige verklaringen van de kroongetuige nog niet beschikbaar komen voor de advocaten. Dat zou schadelijk zijn voor het onderzoek en de veiligheid van betrokkenen. Het OM en de politie hebben meerdere verdachten in beeld die nog niet zijn aangehouden en ook moeten er nog getuigen worden gehoord.
Het OM liet doorschemeren dat er mogelijk een grote zaak aan de verdenkingen wordt toegevoegd. Daar zal een groot onderzoeksteam voor worden opgetuigd. Of het om nog een liquidatie of een andere zaak gaat kon hij nog niet zeggen.

LANG WACHTEN OP INHOUDELIJK BEHANDELING

De advocaten van vier verdachten vroegen de rechtbank of hun cliënten de rechtszaak in vrijheid mogen afwachten, maar dat werd afgewezen. Volgens een aantal is er te weinig bewijs tegen de verdachten. Ook voerden ze aan dat het nog heel lang gaat duren voor deze zaak inhoudelijk wordt behandeld en de verdachten de strafeisen horen. Maar de rechter wees alle verzoeken af.
Het OM verwacht dat de inhoudelijke behandeling van de zaak over de criminele activiteiten van Caloh Wagoh pas in het najaar van 2020 plaats zal vinden. De volgende tussenzitting in de zaak is op 4 oktober.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.