Actie voor vleermuizen op vliegbasis Soesterberg

De aannemer aan de slag met de vleermuizenkastjes
De aannemer aan de slag met de vleermuizenkastjes © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
SOESTERBERG - Op Park Vliegbasis Soesterberg is gestart met het maken van extra hangplekken voor vleermuizen. De diertjes overwinteren nu al regelmatig in de oude kelders en bunkers, maar dat mogen er nog veel meer worden. Om dit te bereiken, is het Utrechts Landschap een crowdfundingsactie gestart.
Met het opgehaalde geld wil de beheerder van de oude vliegbasis 1000 extra hangplekken maken. Zo worden vleermuizen, die het zwaar hebben, de winter door geholpen. "Wij hebben geen grotten in Utrecht", legt boswachter Martijn Bergen uit. "Dus komen veel vleermuizen hier."

HULP

Vleermuizen in Nederland hebben het zwaar, hun aantallen nemen al lange tijd af. Een belangrijke oorzaak is isolatie van huizen. "We spuiten korrels in de muren om warmte langer vast te houden", legt Bergen uit. "Maar dat zorgt ervoor dat veel schuilplekken verloren gaan."
Hoewel de gebouwen op de vliegbasis nu al aantrekkelijk zijn voor vleermuizen, kan het beter. Daarom is het Utrechts Landschap alvast begonnen met een verbouwing. "We hangen stenen en platen op", legt Bergen uit. De diertjes kunnen straks in de kieren en gaten kruipen. "We willen dat alle soorten het hier naar hun zin krijgen."

HAAST

Omdat er geen potje was voor de vleermuizen besloot boswachter Martijn Bergen een crowdfunding te starten. In totaal heeft het Utrechts Landschap nog ongeveer 2500 euro nodig. "Maar we zijn alvast begonnen", vertelt Bergen. "Want er is haast bij."
Vanaf augustus beginnen vleermuizen met het zoeken naar een hangplek. "Dit is niet alleen een plek om te overwinteren, hier vormen vleermuizen ook paartjes", aldus Bergen. "Dat is minstens net zo belangrijk."

BELANGRIJK

Het Utrechts Landschap wil de kwetsbare vleermuis graag beschermen. "Als het goed gaat met vleermuizen, dan weet ik dat het goed gaat met heel veel andere soorten", vertelt Bergen. "Ze zijn een soort thermometer in de natuur."
Als de crowdfunding een succes is, worden er 1000 nieuwe plekjes gemaakt. En dat denkt Martijn Bergen te merken tijdens de volgende vleermuistelling. "Ik hoop dat we in de komende vijf jaar een verdubbeling zien, misschien wel het viervoudige."
Het Utrechts Landschap maakt hangplekken voor vleermuizen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.