RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

De zomer in je bol: files, een lokale hittegolf en de laatste kampeertrends

1/3
PROVINCIE UTRECHT - Met de regio Midden breekt vandaag ook in het laatste deel van Nederland de schoolvakantie aan. Traditiegetrouw pakken we de koffers en vertrekken we massaal richting onze vakantiebestemming. De ANWB waarschuwt daarom voor topdrukte dit weekeinde op de weg. Vooral in het buitenland moeten vakantiegangers rekening houden met files.

Niet alleen de scholen gaan op slot, maar ook de Utrechtse gemeenten trekken de deur achter zich dicht. De burgemeester van Renswoude, Petra Doornenbal, laat weten dat de gemeente gewoon bestuurd zal worden: "Wij hebben daar goede afspraken over gemaakt", vertelt ze vanmorgen op Radio M Utrecht. "Twee wethouders zijn alweer terug van vakantie. Op dit moment is iedereen aanwezig. En na woensdag gaat de volgende wethouder op vakantie en ik ga ergens in augustus", aldus Doornenbal.

Een nieuw paspoort of rijbewijs kan dus ook in de zomer gewoon worden opgehaald: "Mensen zijn altijd welkom bij Burgerzaken", benadrukt de burgemeester. Zij ziet zelf een vakantie met de caravan wel zitten. "Mijn man en ik moeten nog wel even kijken waar we heen gaan."

INGEVORDERD

Mocht Doornenbal besluiten met de auto naar Frankrijk te gaan, dan doet ze er goed aan zich aan de snelheidslimiet te houden. Wie in het mediterrane land wordt betrapt op te hard rijden, loopt het risico dat het rijbewijs direct wordt ingevorderd. Dat gebeurde in 2017 bij 104 Nederlanders die minimaal 50 kilometer per uur te hard reden, blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens het strenge Franse strafpuntensysteem krijgen Nederlandse snelheidsduivels zes strafpunten, waarmee ze veroordeeld kunnen worden tot een rij-ontzegging van drie jaar. Een dergelijke ontzegging geldt alleen in het land waar het wordt opgelegd.

Mocht je zonder bekeuring op de camping zijn aangekomen dan is het fijn om te weten hoe je goed voor de dag kunt komen. Jos Mark van Campingtrend en Nicolaas Duif van kampeerwinkel Kampeer Perfect in Montfoort laten weten dat je er goed aan doet de auto niet te zwaar beladen: "Alles moet steeds lichter. Auto's mogen minder gewicht trekken", aldus de heren. "Een luchtbed zou ik ook niet meer doen. Dat is een hoop gepomp. Een matje rol je uit en vult zichzelf met lucht. Dat slaapt veel comfortabeler."

SKOTTELBRAAI

Wil je er echt helemaal bij horen op de camping dan kook je op een skottelbraai: "Het is een soort wok en er is geen kampeerder meer die dit niet gebruikt. Dit kun je heerlijk buiten doen en het eten is klaar terwijl jij van je biertje of wijntje geniet", aldus de kampeerkenners. "Houtskool is niet meer van deze tijd. Het is namelijk een open vuur. Als er een kooltje in het veld valt, kan de hele camping afbranden."

"Wil je echt voor luxe gaan, dan is er een airfryer voor de camping. Een luchtfriteuse. Dat is gezonder eten bereiden. Die van thuis gebruikt veel stroom. Daarom is er een speciale airfryer voor de camping", aldus de kenners. "We blijven verzamelaars", verklaren ze voor het gedrag dat we steeds meer meeslepen naar onze vakantiebestemming.

Voor het weer hoeven we voorlopig Nederland niet te ontvluchten. Dit weekend is het rond de 23 graden en vanaf volgende week stijgt het kwik zelfs tot boven de 30 graden. Hiermee kan er lokaal sprake zijn van een hittegolf.

Jos Mark van Campingtrend.nl in U Vandaag over de laatste campingtrends


Verslaggever Anne-Marie Verhagen over de zomervakantie in Midden-Nederland


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht