Onderwijsinspectie begint onderzoek naar Utrechtse school

UTRECHT - De onderwijsinspectie is een onderzoek begonnen naar de School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) aan de Weerdsingel in Utrecht. Gisteren bleek dat de medezeggenschapsraad waarin één ouder, twee medewerkers en een leerling zijn vertegenwoordigd, het vertrouwen in het schoolbestuur heeft opgezegd.
"Er loopt een onderzoek. Dat heeft twee redenen. Bij nieuwe scholen komen we altijd binnen twee jaar kijken hoe het ervoor staat. Maar er zijn ook signalen van ouders bij ons binnengekomen over de school. De signalen beïnvloeden waar we onderzoek naar doen", bevestigt Daan Jansen, woordvoerder van de Onderwijsinspectie na berichtgeving van het AD.
Op de SvPO zijn klassen niet groter dan zestien leerlingen en wordt een vierdaagse schoolweek gehanteerd. Waar ouders voorheen nog in de rij stonden om hun kroost naar de school te brengen, klinkt er nu ontevredenheid.
Ook het verloop van de docenten op de school is hoog. "Deze zomer vertrekken in Utrecht zeker zeven van de circa zestien medewerkers, waaronder twee mr-leden", valt te lezen op de website van de Algemene Onderwijsbond (AOB).
"De inspectie doet momenteel onderzoek naar de school, zoals gebruikelijk bij nieuwe scholen. In het onderzoek betrekt de inspectie ook signalen en zorgen die ze van een aantal ouders heeft ontvangen over het sociaal-pedagogische klimaat op school. De afgelopen maanden bezochten inspecteurs de school drie keer", aldus de AOB.

BOOS WEGBENEN

Bestuursvoorzitter Misha van Denderen laat per e-mail aan het Onderwijsblad weten de actie van de medezeggenschapsraad (mr) te betreuren: "We balen ervan dat de net aangetreden mr vooral is gebruikt om persoonlijke kwesties aan de orde te stellen. Het opzeggen van het vertrouwen lijkt als actie vergelijkbaar met het boos wegbenen en de deur hard achter je dichtslaan", aldus Van Denderen.
Daarnaast laat hij weten dat het verloop van docenten iets is wat hoort bij pas opgezette scholen: "Dat is ook bij onze andere scholen bij de opstart het geval geweest en het komt mede omdat een startende school relatief meer jonge docenten trekt", verklaart hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.