Kunstwerken De Ronde Venen straks weer als nieuw: "We willen er toch in volle glorie van genieten?"

© RTV Utrecht
DE RONDE VENEN - Alle kunstwerken in de openbare ruimte van de gemeente De Ronde Venen krijgen de komende weken een flinke opknapbeurt. De afgelopen jaren raakten de vijftig creaties wat verloederd. Onderdelen zijn afgebroken, lichtjes gingen kapot en ook kunnen ze wel een goede schoonmaakbeurt gebruiken.
"We hebben te maken gehad met een crisis en dan is kunst en cultuur het eerste waarop bezuinigd wordt. En daarom zijn de kunstwerken in minder goede staat dan ze zouden moeten zijn", vertelt Gertjan de Boer, beleidsmedewerker cultuurhistorie van de gemeente De Ronde Venen.
Nu is er wél geld, zo'n 10.000 euro, en kunnen 'Versmelting', 'Stream of Conciousness' of 'Jive Baby Jive' opgeknapt worden. De 'Kunstwacht' neemt die klus voor z'n rekening en de hulp van Henk Butink komt daarbij als geroepen.

GEAMPUTEERD

Butink fotografeerde alle kunst in de gemeente en voorziet de werken op zijn website van een begeleidende tekst. "Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in kunst. Op m'n 15e fotografeerde ik al standbeelden in de openbare ruimte", vertelt de 76-jarige Wilnisser.
"We hebben zoveel prachtige kunstwerken in onze gemeente, ook van gerenomeerde kunstenaars. Daar zijn we ons niet altijd van bewust. De kunstenaars hebben hun werk bedoeld om het in samenhang met de vormgeving uit te drukken. Als er dan iets kapot is dan is het werk 'geamputeerd' en gaat er de helft verloren. En dat is toch zonde, we willen er toch in volle glorie van genieten?"

WERK AAN DE WINKEL

Komende tijd wordt er dus volop geklust aan de kunstwerken in Wilnis, Vinkeveen en Mijdrecht. Daarna moet meneer Butink weer aan de slag, want hij wil natuurlijk actuele foto's maken zodat zijn galerij weer up-to-date is.
"Ik ben hier al vijftien jaar mee bezig, dus hoe meer ik er aan kan doen, hoe interessanter het wordt voor de bezoekers van mijn website. Ik zal er voor zorgen dat ook de nieuwe kunstwerken goed in beeld worden gebracht."
Butink is overigens altijd op zoek naar werken die hij nog niet op zijn site heeft staan. Mensen die een tip hebben kunnen via www.butink.nl met hem in contact komen.
Kunstwerken in De Ronde Venen worden opgeknapt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.