Utrecht wil parkeren voor de deur onmogelijk maken voor nieuwe binnenstadbewoners

© Twitter / Gerard van Wakeren
UTRECHT - Als het aan de gemeente ligt, krijgen toekomstige bewoners van de binnenstad geen vergunning meer om hun auto voor hun huis te parkeren. Zij moeten dan uitwijken naar de dichtstbijzijnde parkeergarages. Dat laat het college van B&W weten in een brief naar de gemeenteraad.
Het is al langere tijd bekend dat de Oudegracht, Janskerkhof en Stadhuisplein autovrij moeten worden. De gemeente wil bij voorkeur na de zomer nog beginnen met het autoluw maken van de gebieden in het centrum. Dat betekent dat er stapsgewijs parkeerplaatsen gaan verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen looproutes, fietsparkeerplaatsen, bankjes en groen.
Om auto's uit de binnenstad te weren, is er een verlaging van het zogeheten vergunningenplafond nodig. Het college stelt voor dat huidige vergunninghouders hun vergunning mogen houden en dat toekomstige bewoners geen aanspraak meer kunnen doen op een parkeervergunning. Dat wil zeggen dat zij geen vergunning kunnen krijgen om voor de deur te parkeren. In parkeergarages in de buurt kan dat wel.
Het college wil dat er 'actief wordt verwezen naar beschikbare alternatieven', dus andere vervoerswijzen, parkeerfaciliteiten en ook het autodelen. In totaal wil de gemeente 267 parkeerplaatsen verwijderen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.