Man die gebed in Utrechtse moskee verstoorde na tramaanslag gaat vrijuit

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een 43-jarige man die naar aanleiding van de aanslag op de sneltram het vrijdaggebed in de Turkse Ulu-moskee in Utrecht verstoorde, gaat vrijuit. Hij zou tijdens het incident in een psychose hebben gezeten en werd daarom door de politierechter ontslagen van rechtsvervolging.
De Utrechter greep op 5 april, ruim twee weken na de tramaanslag, tijdens de gebedsdienst in de moskee onverwacht de microfoon en riep: "Jullie hebben vier Nederlanders vermoord, maak mij ook maar dood. Ik heb in Algerije tegen terroristen gevochten. Jullie Turken zijn terroristen." Hij had ook een Algerijnse vlag bij zich.

ACHTER GESLOTEN DEUREN

Een politieman in burger die in buurt was, greep in. Hij zegt dat de man een verwarde indruk maakte. Hij bleef maar roepen dat Turken terroristen zijn. Ook op het politiebureau maakte hij nog een verwarde indruk. Tijdens zijn verhoor zou hij wel hebben gezegd dat het een bewuste actie was en dat hij het plan had opgevat na de aanslag op 18 maart.
In de rechtszaal zei de man dat hij er zich vrijwel niets van kan herinneren. Omdat zijn persoonlijke omstandigheden achter gesloten deuren werden besproken, werd ook niet duidelijk of hij mogelijk door de burgeroorlog in Algerije een psychisch trauma heeft opgelopen. Op dit moment gaat het weer goed met hem.
PSYCHISCH TRAUMA?
Zijn advocaat overlegde een verklaring van zijn psychiater, die vaststelde dat de man in een psychose verkeerde tijdens het incident. Hij moest van psychiater medicijnen slikken, maar daar was hij op advies van een andere arts mee gestopt. Daardoor zouden de verwardheid en de psychose zijn veroorzaakt. Zijn advocaat vroeg de rechter daarom haar cliënt niet te vervolgen.
De officier van justitie was het daar niet mee eens. Zij vond dat de man niet helemaal vrijuit ging, omdat hij de actie bewust had ondernomen. Dat hij onschuldige mensen verweet dat zij mensen hebben vermoord, vond zij bijzonder ernstig. Het OM eiste daarom een voorwaardelijke geldboete van 500 euro en hij zou een jaar lang niet meer op het Moskeeplein in Utrecht mogen komen.
De rechter volgde echter het oordeel van de psychiater en besloot de man van alle rechtsvervolging te ontslaan. Ze adviseerde de verdachte wel om goed op zichzelf te passen om herhaling te voorkomen. Het Openbaar Ministerie heeft twee weken de tijd om beroep aan te tekenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.