RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Deze mannen maken Zeist mooier - en het leven ook!

1/2
ZEIST - Margreet is inmiddels al een beetje ingeburgerd in het sociaal werkbedrijf van de gemeente Zeist. Bij de Biga Groep werken ruim 600 mensen in uiteenlopende functies. Mensen met een verstandelijke beperking maar ook mensen die bijvoorbeeld academisch geschoold zijn maar door autisme niet kunnen werken in een regulier bedrijf. Het werk is soms bij Biga Groep zelf, soms gedetacheerd en buiten de deur.

Hier geef ik leiding aan allemaal mensen met een rugzakje, maar weet je? Ik heb me nog nooit zo goed begrepen gevoeld!"
Jan, voorman groengroep

Vandaag is Margreet bij de heren van de groengroep. Misschien wel de meest zichbare club binnen het sociaal werkbedrijf. Met hun feloranje pakken en witte bussen, zijn ze een opvallende verschijning in het dorp. Eén van de groenmannen is Thijmen. Een jonkie nog, hij is halverwege de 20. Eigenlijk wilde hij ooit het leger in maar Thijmen is een praktijkman en de theorie die hij moest leren om bij defensie te kunnen werken, daar ging het mis. Inmiddels heeft hij zijn plek helemaal gevonden en kijkt hij niet graag terug op de periode waarin hij anderhalf jaar thuis zat. "Dat is niet te doen, man", zucht Thijmen. "Na een aantal maanden werd ik gék. Met wat hulp van mijn vader kwam ik toen in aanraking met Biga Groep. Het is best hard werken en vroeg opstaan, maar het gaat nu echt veel beter met mij."

 De mannen aan het werk in Zeist. De mannen aan het werk in Zeist. |

Jan is leidinggevende van de groep. Eerder werkte hij in een reguliere, stressvolle baan. Maar toen nam zijn leven een dramatisch wending en besloot hij om het roer om te gooien. Jan: "Eigenlijk zijn we allemaal gek. We werken ons kapot, maar waarvoor? Hier ligt het tempo lager en er wordt naar elkaar geluisterd. Hier geef ik leiding aan allemaal mensen met een rugzakje, maar weet je? Ik heb me nog nooit zo goed begrepen gevoeld!"

 Chris en Jan in de keet van de groengroep. Chris en Jan in de keet van de groengroep. |

De groengroep waar Jan leiding aan geeft is heel divers. Zo zijn er collega's met een licht verstandelijke beperking, collega's met ADHD, maar ook collega's met autisme. "Het is een enorm gevarieerd groepie", zegt Thijmen, "maar iedereen heeft respect voor elkaar. Je houdt gewoon een beetje rekening met ieders buien."

Margreet: de mannen van de groenvoorziening.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -