Meer verdrinkingen in Utrecht dan gemiddeld

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Vorig jaar zijn in Nederland 138 mensen verdronken. Daaronder zijn 112 Nederlanders en 26 mensen uit het buitenland. Dat blijkt uit vanochtend gepresenteerde cijfers van het CBS. Utrecht behoort tot de steden met relatief de meeste verdrinkingen: gemiddeld 1,1 per jaar per 100.000 inwoners over de periode 2014-2018. Amsterdam (1,2), Rotterdam (1,0) en de provincie Friesland (0,9) behoren ook tot de uitschieters.
De afgelopen jaren lag het aantal verdronken Nederlanders telkens rond de 80. De toename ligt louter bij mensen van boven de 20 jaar. Bas IJzelendoorn van de Reddingsbrigade Amersfoort heeft wel een theorie over waarom er meer ouderen verdrinken: "We hebben vorig jaar heel veel mooie dagen gehad en dan is het leuk als opa en oma ook even met de kleinkinderen gaan zwemmen. Maar ja, misschien hebben ze dan al jaren niet gezowmmen en het blijft een oefening die je moet blijven herhalen."
Het aantal verdronken jongeren tot 20 jaar blijft net als de laatste jaren rond de 14 per jaar steken. Mannen verdrinken vaker dan vrouwen. In 2018 gaat het om 89 mannen en 23 vrouwen.
NIET-WESTERS ACHTERGROND
Ook Nederlanders met een niet-westerse achtergrond zijn bovengemiddeld vertegenwoordigd. Mensen met een niet-westerse achtergrond verdrinken relatief gezien meer dan drie keer zo vaak als mensen met een Nederlandse achtergrond: 1,44 tegenover 0,45 per 100.000. Ook personen met een westerse migratieachtergrond verdrinken vaker: 0,65 per 100.000 inwoners.
Bas IJzelendoorn van de Reddingsbrigade Amersfoort denkt dat het cultuurverschil hier mensen parten speelt. Nederlanders hebben vaak zwemles gehad, en bij mensen met een andere achtergrond is dit vaker niet het geval: "Zeker in zo'n warme zomer springt iedereen zomaar het water in. En dat kennen ze in het buitenland niet."

BUITENLANDERS

Zondag overleden drie zwemmers aan de kust van Den Haag. Het ging in alle drie de gevallen om mannen met een niet-Nederlandse nationaliteit. Deze tragische gebeurtenis staat niet op zichzelf. In de periode 2014-2018 zijn 120 buitenlanders in Nederland verdronken. Het vaakst overkomt dit Duitsers, een derde van het geheel, en Polen (18 procent).
Het aantal verdrinkingen onder kinderen van jonger dan 10 jaar bleef juist constant (8), ondanks het massaal afschaffen van het schoolzwemmen.
Bas IJzelendoorn (Reddingsbrigade Amersfoort) over zwemmen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.