Wie was de Albanese politicus die waarschijnlijk in het Amsterdam-Rijnkanaal is gevonden?

Paspoort van Chameria van Lato (l). Vindplaats lichaam Lato (r).
Paspoort van Chameria van Lato (l). Vindplaats lichaam Lato (r). © www.republicofchameria.org / Peter Bakker
NIGTEVECHT - Het lichaam dat afgelopen vrijdag in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nigtevecht is aangetroffen, is waarschijnlijk van de 43-jarige Festim Lato.
De politie wil er na twee dagen onderzoek nog niks over zeggen. Maar Albanese media en Omroep Gelderland zeggen dat het gaat om de zelfverklaarde president van de naar onafhankelijkheid strevende regio Chameria. Dat ligt op de grens van Albanië en Griekenland.
Omroep Gelderland dook in het leven van Lato, die woonde in een huis in het Gelderse Afferden, tussen Tiel en Nijmegen. Aan die woning is te zien dat het niet om een alledaagse persoonlijkheid ging. Voor het huis wapperen drie vlaggen: de Nederlandse, de Amerikaanse en de vlag van Chameria: een regio op de grens van Albanië en Griekenland. Lato zou als zakenman ook een boel mensen hun geld afhandig hebben gemaakt.

POLITIEK

Een deel van de inwoners van Chameria streeft naar onafhankelijkheid en Lato had zich uitgeroepen tot president van de republiek. Ali Aliu, de eveneens zelfbenoemde premier van Chameria, vermoedt dan ook dat de politieke strijd zijn president het leven heeft gekost. Op Facebook spreekt hij in een bericht over "een moord met politieke motieven".
Inmiddels is de website van Chameria uit de lucht, maar in het archief van Google is nog te zien hoe Lato als president in de weer was met paspoorten, vlaggen en de benoeming van een Belgische ambassadeur. Ook vertegenwoordigde hij de regio bij bijeenkomsten in het Europese parlement.
Festim Lato in functie als president van Chameria
Festim Lato in functie als president van Chameria © www.republicofchameria.org

SCHULD

Maar president zijn, was niet het enige wat Lato deed. Mensen in zijn omgeving vertelden Omroep Gelderland dat hij miljoenen euro's schuld zou hebben bij bedrijven en particulieren. "Hij bracht veel geld contant de grens met Albanië over", aldus diplomaat Jeroen Zandberg. Hij werkte met Lato samen vanuit de UNPO in Den Haag. Deze organisatie vertegenwoordigt niet-erkende regio's in de wereld.
Zandberg vertelt over Lato dat die soms actief was in het grijze gebied tussen illegaal en legaal: "Hij deed zaken met ondernemers die geen btw betalen. Daardoor sloot hij een aantal schimmige deals." Een paar grote bedrijven en zelfs enkele overheden zouden hun geld niet hebben teruggezien. In april werd Lato failliet verklaard door de rechtbank. Zijn bedrijf, FL Oliehandel BV, werd ontbonden.
Ondanks dit alles wist de president van Chameria in zijn leven toch ook indruk te maken op de mensen die met hem werkten. Zandberg: "Het was een charmante man met een vlotte babbel." Hoe het kwam dat de zelfverklaarde president van Chameria uiteindelijk dood in het Amsterdam-Rijnkanaal eindigde, is nog onduidelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.