Maatregelen vanwege hitte op spoor en snelweg

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
PROVINCIE UTRECHT - Zowel ProRail als Rijkswaterstaat hebben een reeks maatregelen afgekondigd vanwege de verwachte hitte.
Bij spoorwegbeheerder ProRail geldt met het oog op de verwachte hittegolf deze week 'code rood'. Deze code wordt van kracht wanneer er kans is op extra verstoringen op het spoor als gevolg van bijvoorbeeld extreme temperaturen. Zo gaat ProRail gaat deze week extra verkeersleiders en storingsploegen inzetten om storingen snel op te lossen.

KRONKELS IN HET SPOOR

Volgens ProRail kan bij temperaturen van boven de 25 graden een spoorstaaf wel 70 graden heet worden. Bij deze warmte zet staal uit waardoor een stuk spoorrail van 30 meter wel een centimeter langer kan worden, waardoor er kronkels in het spoor kunnen ontstaan en treinen kunnen stilvallen, aldus ProRail.
Bij het stilvallen van treinen kan de airco in de coupés uitvallen. Bij een storing deelt ProRail onder reizigers in een gestrande trein flesjes water uit. Ze doen dat door middel van 'waterwagens' die op een aantal plekken in het land staan en gaan rijden bij incidenten.

TREINEN

Volgens de NS heeft 95% van de treinen een airco. "Oudere dubbeldekkers zonder airco vervangen we morgen zoveel mogelijk door moderne aircosprinters", schrijft de NS. "We hebben hiervoor op dit moment voldoende reservetreinen achter de hand."

SNELWEG

Bij Rijkswaterstaat gaat morgenochtend om 10.00 uur het hitteprotocol in. Dat houdt in dat automobilisten die met pech langs de snelweg staan direct worden geholpen. Er wordt dan een berger ingeschakeld die de gestrande automobilist naar een veilige locatie brengt, zoals een tankstation of parkeerplaats.

PARAPLU

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers zich goed voor te bereiden en voldoende drinkwater mee te nemen, omdat door hitte de concentratie kan afnemen. Ook is het volgens de organisatie handig om een paraplu mee te nemen die als parasol kan dienen als bij pech op hulp moet worden gewacht.
Weggebruikers moeten de komende tijd ook rekening houden met overlast door bermbranden als gevolg van droogte. Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om hun sigarettenpeuken niet weg te gooien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.