RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jeukrups verbrand in plastic vaten en zakken

PROVINCIE UTRECHT - Eikenprocessierupsen worden de komende tijd in plastic vaten en zogenoemde bigbags verwerkt. Afvalverwerkers, groenbeheerders en kennisexperts geven in een nieuw protocol aan dat dit de veiligste manieren zijn om de jeukrupsjes te verwerken.

Het gaat om grote plastic zakken waar normaal gesproken zand en grind in wordt opgeslagen en vervoerd. Bepaalde bedrijven kunnen ook afgesloten plastic vaten rechtstreeks verbranden.

OPENGESCHEURDE ZAKKEN
Het ministerie van Landbouw had de organisaties gevraagd met een advies te komen over hoe de rupsen verwerkt kunnen worden. Afvalbedrijven weigerden eerder de rupsen te verbranden, omdat bij het verwerkingsproces zakken konden openscheuren. Contact met de haren van de eikenprocessierups zorgt voor irritatie van de huid.

Ook aan het gebruik van vaten en bigbags zijn strenge voorwaarden verbonden om te voorkomen dat de afvalverbrander alsnog in aanraking komt met de haren van de rups. Zo moet het deksel van een vat worden vastgeplakt met ducttape, en mag een bigbag maar voor de helft worden gevuld, om ervoor te zorgen dat de zak goed wordt afgesloten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -