RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bloedhete Tour de Junior verwacht in Achterveld: 'Het lijkt me nog steeds leuk om mee te doen'

1/2
ACHTERVELD - In Achterveld start maandagavond de Tour de Junior. De komende zes dagen rijden jongeren van 12 tot en met 16 jaar tegen elkaar in verschillende wielerwedstrijden. De tour is het oudste jeugdwielerevenement in Nederland. Maar zo warm als het tijdens deze editie wordt voorspeld, is het nog niet eerder geweest.

De organisatie houdt de temperatuur dan ook goed in de gaten, zegt co÷rdinator Hans Versteeg. "De meeste wedstrijden zijn 's ochtends of 's avonds, dan is er geen groot probleem. We rijden maar ÚÚn keer overdag, dat is woensdag. We korten de koers in als het dan echt 38 graden wordt."

Versteeg raadt de jonge deelnemers aan om vooral veel te drinken. "Als je te weinig drinkt, droog je uit en als het echt extreem is, val je op een gegeven moment gewoon neer. Je moet dus goed voor jezelf zorgen en veel water drinken."

KOELER
Onder de deelnemers zorgt de hitte voor wisselende reacties. De 15-jarige Hugo Jansen had het liever iets koeler gezien, geeft hij toe: "Ik kan niet zo goed tegen de hitte. Geef mij maar temperaturen van rond het vriespunt, dat vind ik veel fijner. Ik kan beter tegen de kou dan tegen de warmte." Maar desondanks staat hij straks met plezier aan de start: "Het lijkt me nog steeds leuk om mee te doen."

Voor Nauk ten Thije kan het juist niet warm genoeg zijn. De 13-jarige denkt dat de hoge temperaturen hem een voorsprong kunnen geven: "Hoe warmer, hoe beter, vind ik. Ik kan er goed tegen, dus ik denk dat het een voordeel kan zijn. Mijn ploegleider zegt altijd: als het boven de 30 graden is, moet je elk halfuur twee bidons leeg drinken. Dus je moet goed doordrinken."

De 16-jarige Olav Wind denkt ook dat het een mentale kwestie is. "Ik heb nog nooit in zulke hitte gefietst. Mentaal zit het wel goed bij mij, dus volgens mij moet je gewoon fietsen en niet aan de hitte denken." Het is de eerste keer dat Wind meedoet, maar aan ambitie heeft hij geen gebrek. "Het is mijn droom om later de Tour de France te gaan rijden, maar ik weet natuurlijk niet hoe het gaat lopen. Ik fiets pas een jaar, dus ik moet het nog zien."

KWEEKVIJVER
Dat de Tour de Junior een kweekvijver van talent is, heeft het verleden wel bewezen. De lijst met deelnemers die later als wielrenners grote successen zouden oogsten, is vrijwel eindeloos. Onder meer Erik Dekker en Michael Boogerd maakten in het verleden hun opwachting in Achterveld. Ook Dylan Groenewegen, die deze Tour de France nog een etappe op zijn naam schreef, deed mee aan de wedstrijden.

De Tour de Junior duurt tot en met zaterdag 27 juli. Elke dag strijden de deelnemers in onder meer etappes, criteriums, omlopen en tijdritten met elkaar om ereprijzen.

"Als het boven de 30 graden is, moet je elk half uur twee bidons leegdrinken."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -