DJ, meubelmaker of onbijtbezorger: jonge vakantiewerker steeds vaker ondernemer

© ANP
SOEST/BAARN - Vakkenvullen of kersen plukken, voor steeds meer jongeren behoren dat soort vakantiebaantjes tot het verleden. Ze zijn zelfstandig ondernemer en verdienen hun geld dus niet meer door bij iemand in dienst te zijn. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal ondernemers onder de 19 de afgelopen twee jaar bijna verdubbeld is.
In 2017 stonden er 418 jonge ondernemers in geschreven bij de KvK, in 2019 zijn dat er momenteel 765. "Wij denken dat deze generatie veel meer lef heeft, nieuwsgierig is en eigenwijzer", legt Debby van Wijngaarden van de Kamer van Koophandel uit. "Ze krijgen al op school les in ondernemerschap en vaak zijn de ouders ook ondernemer en dan krijg je het thuis mee."

VOETENBANKJES, DJ'EN EN ONTBIJTJES

Een van die jonge ondernemers is Christiaan van der Kuyl uit Soest. Hij is 16 jaar en verkoopt voetenbankjes via zijn website. Hij is er de hele zomer druk mee. "Ik moet nog 50 voetenbankjes in elkaar zetten dus daar ben ik ook vandaag weer mee bezig".
Ook de 14-jarige dj en producer Pieter Gabriel, eveneens wonend in Soest, is druk deze zomer. Hij draait op feestjes en is bezig met nieuwe tracks. "Zeker als ik inspiratie heb dan probeer ik zoveel mogelijk nummers te maken. En nu in de vakantie heb ik veel inspiratie, dus dat komt wel goed."
Voor de Baarnse Merel Poppeliers (19) is het vooral op zaterdag vroeg opstaan. Ze heeft een bedrijfje dat ontbijtpakketten bezorgt. "Het is heel leuk om bij zoveel verschillende mensen over de vloer te komen. Het is altijd weer een feestje aan de deur."

GELD

Levert al dat harde werken nog wat op? Nou en of. Precieze bedragen willen de jonge zzp'ers niet zeggen, maar bij de Kamer van Koophandel weten ze dat ze er goed van kunnen rondkomen. Van Wijngaarden: "De ondernemers die wij spreken geven aan dat ze meer verdienen dan de gemiddelde vakkenvuller. En met 'meer' bedoel ze 'veel meer."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.