RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Lachend op de foto met IS-doden: Utrechtse Syriëganger hoort vonnis

PROVINCIE UTRECHT - De vermeende jihadisten Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (beiden 24) horen vandaag wat voor straf ze krijgen voor de rol die ze in SyriŽ en Irak zouden hebben gehad. De rechtbank Den Haag zal daarbij een oordeel geven over beschuldigingen van het Openbaar Ministerie dat A. lachend op een foto poseert met een gekruisigd persoon. Dat is volgens het OM een oorlogsmisdaad en het is de eerste keer dat een SyriŽganger daarvoor wordt vervolgd in Nederland.

Het OM heeft tegen A. een celstraf van zeven jaar en acht maanden geŽist en tegen N. zeven jaar cel. De aanklagers stellen dat ze tussen 2014 en 2016 meededen met de terroristische organisatie IS en terreurmisdrijven hebben voorbereid en bevorderd. Naast de kruisigingsfoto zou de Utrechter ook twee andere foto's hebben verspreid waarop gedode slachtoffers staan.

De foto's gingen al snel rond in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Daar herkende de wijkagent Oussama. Hij maakte een proces-verbaal op. In een chatgesprek zei Oussama dat hij de foto van hemzelf bij de gekruisigde man als profielfoto wilde gebruiken op internet. Dat was grootspraak, aldus A. Hij viel bij de zitting van twee weken geleden vaker terug op dat verweer. Zijn uitlatingen naar het thuisfront zouden vooral bluf zijn geweest. "Ik zeg domme dingen, mevrouw. Maar echt, mevrouw, ik heb het niet gedaan, mevrouw!"

De twee mannenwaren niet samen in het strijdgebied en ontkenden stellig dat ze hebben gevochten. Ze zeiden dat ze in ziekenhuizen mensen hebben verzorgd. Het tweetal werd al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel wegens terrorisme. Hun advocaat meent dat het OM ze hier niet voor de tweede keer mag vervolgen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht