"Kliniek Den Dolder te terughoudend met verlof uit angst voor nieuwe commotie"

© RTV Utrecht
DEN DOLDER - De forensisch-psychiatrische kliniek in Den Dolder waar Michael P. verbleef, is te terughoudend geworden met het toekennen van verlof na alle commotie hierover. Twee psychiaters die er werken zeggen dit in de Volkskrant. De ontstane krampachtigheid belemmert volgens hen de terugkeer van patiënten naar de samenleving. Dat is niet in het belang van de veiligheid van de maatschappij, zeggen ze.
Michael P. is in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs voor het verkrachten en doden van Anne Faber uit Utrecht. P. sloeg toe tijdens zijn verblijf in de kliniek in Den Dolder, waar hij veel vrijheden kreeg. De berichtgeving hierover zorgde voor veel verontwaarding in de samenleving.

VERGROOTGLAS

De kliniek ligt onder een vergrootglas, merken de medewerkers. In januari dit jaar was er onrust in Den Dolder toen de politie een helikopter inzette om een - volgens de kliniek - ongevaarlijke patiënt op te sporen die niet was teruggekeerd. De kliniek maakte zich vooral zorgen dat de patiënt zonder jas op pad onderkoeld zou kunnen raken, maar media legden volgens de pyschiaters de link met Michael P.

COMMOTIE

Begin juni was er landelijke commotie toen patiënt Peter M. niet terugkeerde van verlof. De burgemeester en omwonenden vonden dat de kliniek de vermissing had moeten melden. Sindsdien moet dagelijks worden gerapporteerd aan het ministerie van Justitie en Veiligheid.
De kliniek slaat nu door in het overleggen over en het registreren van elke nieuwe stap die een patiënt neemt, vindt psychiater Henrik Keijer. Hij schat dat hij op een gemiddelde werkdag tot twee uur bezig is aan extra overleggen en registraties. Volgens hem gaat dit ten koste van de tijd die hij aan zijn patiënten kan besteden.
De maatregelen passen juist in de verbeteringen die minister Dekker bij de kliniek wil zien, reageert zijn woordvoerder in de krant. "We zien dat Fivoor de handschoen heeft opgepakt. De forensische psychiatrie zoekt constant naar een balans tussen zorg en veiligheid. Uit de rapporten over het detentieverloop van Michael P. bleek dat voorheen die balans te veel doorsloeg naar zorg, nu moet daarin meer evenwicht worden gebracht."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.