Van Zanen kan bijna op vakantie: "Het is enerverend geweest"

© ANP
UTRECHT - De zomervakantie is begonnen, ook voor politici. Zij zijn op reces, zoals dat heet. De gemeenteraden en colleges hebben vrij tot 1 september. Burgemeester Jan van Zanen blikte vanmorgen bij RTV Utrecht terug op het politieke jaar en vertelde ook wat het reces voor hem inhoudt.
"Donderdag hebben we nog tot diep in de nacht zaken afgehandeld en de besluiten genomen die nodig waren, maar nu liggen de raadsvergaderingen echt even stil. Voor de wethouders is er een rooster. Zij gaan bij wijze van spreken een voor een op vakantie. Zelf ben ik in deze periode nog wel druk met opruimen en papieren ordenen, zodat ik en de medewerkers alles goed kunnen terugvinden na het reces. Daarnaast moet ik nog wat achterstallig onderhoud doen, zoals stukken nalezen en me voorbereiden op zaken die na het reces weer gaan spelen."
Van Zanen zal het afgelopen politieke seizoen nooit vergeten. "Het is enerverend geweest voor de raad en het college met onder meer twee verkiezingen, maar de tragische aanslag op het 24 Oktoberplein bepaalt hoe ik erop terugkijk. Het is ook een aanslag op de gemeente geweest. Het heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op de slachtoffers, nabestaanden en ooggetuigen."
Ik wil de stad en de inwoners heel graag nog een termijn dienen
Van Zanen
Tegelijkertijd zag de burgemeester hoe de tramaanslag voor verbinding zorgde in de stad, onder meer met een indrukwekkend stille tocht. "Het is goed om te merken hoe we er dan toch weer staan met zijn allen: jong en oud, mensen uit alle wijken en uit alle lagen van de bevolking kwamen samen. Daarnaast heb ik veel waardering voor het werk van de hulpverleners na de aanslag."
Stille tocht na de aanslag in Utrecht.
Stille tocht na de aanslag in Utrecht. © ANP
De terugkeer naar het gerenoveerde stadhuis in de binnenstad noemt Van Zanen als hoogtepunt. "We zaten een tijdlang in Rijnsweerd, maar zijn nu weer terug. Ik heb mijn burgemeesterskamertje weer. Het ziet er echt prachtig uit."
Van Zanen gaat deze zomer naar Spanje en verheugt zich daar zeer op. Hij zal er onder meer een bezoek brengen aan de Vuelta, de wielerronde die volgend jaar naar Utrecht komt. De burgemeester kan met een gerust hart op reis, want de raad heeft hem donderdag voorgedragen om nog eens zes jaar burgemeester te zijn van Utrecht. "Ik ben zeer vereerd en blij. Ik wil de stad en de inwoners heel graag nog een termijn dienen."
Van Zanen besloot het telefonische interview met een kort saluut aan de stad. "Ik doe alle Utrechters de groeten vanuit zwembad De Krommerijn! Ik heb het zwemmen even onderbroken voor dit gesprek."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.