Zet je schrap voor extreme warmte: code oranje en Nationaal Hitteplan van kracht

© ANP
BILTHOVEN - Het KNMI heeft vandaag code oranje afgekondigd vanwege de extreme warmte die we de komende dagen kunnen verwachten. Alleen voor de Wadden geldt de waarschuwing niet. Gezondheidsinstituut RIVM heeft voor de tweede keer dit jaar het Nationaal Hitteplan afgekondigd.
De komende dagen lopen de temperaturen mogelijk op tot 40 graden. "Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen", aldus het RIVM.
Het hitteplan is een waarschuwing voor de risico's van hitte en een oproep om extra op elkaar te letten. Volgens het RIVM moeten vooral groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby's, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement in de gaten worden gehouden. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.
Het RIVM besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn onder andere de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid factoren waarmee rekening wordt gehouden.

ADVIEZEN

Het RIVM adviseert de volgende maatregelen tegen de zon en de hitte:
- Drink voldoende,
- Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon,
- Zoek de schaduw op,
- Smeer de huid in met zonnebrandcrème,
- Beperk lichamelijke inspanning in de middag,
- Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning,
- Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

MAATREGELEN

Zowel ProRail als Rijkswaterstaat hebben een reeks maatregelen afgekondigd vanwege de verwachte hitte. Zo zijn er meer storingsploegen paraat omdat het spoor door de hitte sneller kapot kan gaan. Rijkswaterstaat gaat automobilisten met pech langs de snelweg direct helpen. Er wordt dan een berger ingeschakeld die de gestrande automobilist naar een veilige locatie brengt, zoals een tankstation of parkeerplaats.
Warmerecords staan de komende dagen op het spel en als we de weerbureaus mogen geloven kan het lokaal zelfs 40 graden worden, om over de gevoelstemperatuur nog maar te zwijgen. "Waarschijnlijk wordt in de loop van vandaag het hitteplan geactiveerd door het RIVM en code oranje uitgegeven door het KNMI. We komen zelfs in de buurt van de criteria voor code rood", stelt Weerplaza.
Vanmiddag wordt het landinwaarts al 31 tot 34 graden, woensdag komt de temperatuur uit op 35 tot 39 graden. "De heetste dag wordt zeer waarschijnlijk donderdag", zegt Jaco van Wezel van Weeronline. Op een grotere schaal wordt het dan 35 tot 38 graden en in het zuiden en zuidoosten is zelfs 40 graden mogelijk. Ook vrijdag is met 31 tot 38 graden heet. Komend weekend dalen de maxima geleidelijk en zondag is de hitte weer voorbij.

RECORDS

De kans op absolute warmterecords is bijzonder groot. Vandaag kan al een zogenoemd datumrecord worden gebroken. "Het warmterecord voor 23 juli in De Bilt is 31,6 graden. Dit stamt uit 2013. Het record over alle waarneemstations is meer dan een eeuw oud: 35 graden in Maastricht, gemeten in 1911. De kans op een nieuw datumrecord in De Bilt is 50 procent."
Donderdag worden de datumrecords (31,6 in De Bilt en 35,5 landelijk) 'een makkie', aldus Van Wezel. "Dit wordt een dag om de absolute warmterecords in de gaten te houden. In De Bilt ligt het all-time warmterecord op 35,7 graden en werd gemeten op zowel 19 juli 2006 als 26 juli vorig jaar. Het absolute record van 38,6 graden is gemeten in Warnsveld (Gelderland) op 23 augustus 1944. Dit waarneemstation bestaat echter niet meer. Het warmterecord voor nog bestaande weerstations is 38,2 graden en in handen van zowel Maastricht (2 juli 2015) als het Limburgse Arcen (26 juli vorig jaar)."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.