Bunnikse burgemeester trekt in een van de laatste oude ambtswoningen van Utrecht

© RTV Utrecht
BUNNIK - Ruud van Bennekom (PvdA) is dit weekend naar de ambtswoning aan de Tolhuislaan in Bunnik verhuisd. Van Bennekom werd vorig jaar al benoemd tot burgemeester maar stelde de verplichte verhuizing nog even uit tot zijn dochter de middelbare school had afgemaakt. Bunnik is hiermee een van de laatste van de 26 gemeentes in de provincie Utrecht waar de oude burgemeesterswoning nog in gebruik is.
Gemeente Rhenen- De voormalige ambtswoning (het witte huis rechts) van Rhenen tot 1962.
Gemeente Rhenen- De voormalige ambtswoning (het witte huis rechts) van Rhenen tot 1962. © Gemeente Rhenen
In Rhenen wordt er al sinds 1962 geen ambtswoning meer gebruikt. De toenmalige burgemeester Bosch-van Rosenthal liet zelf een woning bouwen. De ambtswoning werd eerst nog als kantoorruimte gebruikt maar is in de jaren '80 gesloopt. Sindsdien regelen burgemeesters zelf een woonplaats in de stad.

INLEVEREN SALARIS

In 2013 werd de ambtswoning nog minder aantrekkelijk omdat de burgemeester een groter deel van zijn of haar salaris moest inleveren om er te wonen. Het is goedkoper om zelf in een huis te investeren dan om 18 procent van het salaris af te staan. In sommige gevallen wordt het besluit om de ambtswoning te verkopen door de gemeenteraad gemaakt, maar soms kiest de burgemeester zelf voor iets anders. Zo ook de burgemeester van Eemnes, Roland van Benthem, die in 2015 besloot dat het goedkoper was om in een twee-onder-een-kapwoning in een nieuwbouwwijk te gaan wonen.
In Bunnik moet burgemeester Van Bennekom dus 18 procent van zijn salaris afstaan. "Ik wist waar ik aan begon, dit is wettelijk zo bepaald. Over dat bedrag valt niet te onderhandelen en dat is maar goed ook. Het is bijzonder dat je als burgemeester in een ambtswoning kan wonen", aldus de burgemeester.

RENSWOUDE

Renswoude heeft een andere oplossing: de oude ambtswoning die de gemeente tot 2011 in haar bezit had, was toe aan duur onderhoud en dus besloot de gemeente dit pand te verkopen. Ze kocht een goedkoper nieuwbouwappartement voor de toenmalige burgemeester. Ook met de voorkeur van een nieuwe burgemeester houden ze in Renswoude rekening: het appartement is verkocht voor een nieuwbouwwoning die geschikter is voor kinderen en huisdieren. Hiervoor betaalt Doornenbal maandelijks huur. Renswoude wil dit blijven doen.
Er zijn dus meerdere opties. Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB), dat de belangen van burgemeesters behartigt, pleit dan ook voor maatwerk en dan vooral met het oog op de krappe en dure huizenmarkt in sommige gemeenten. Vooral in crisisjaren vormde dit een probleem vanwege de dreiging van dubbele woonlasten: "De huizenmarkt zat op slot; burgemeesters konden niet altijd een nieuwe woning in de nieuwe gemeente kopen, zolang de oude woning nog niet verkocht was", aldus de woordvoerder van het NGB.

IN DE TOEKOMST

Karsten meent dat er in de toekomst wellicht weer meer ambtswoningen zullen komen en dan vooral door de aangewakkerde aandacht voor veiligheid. "Kogelvrij glas is bijvoorbeeld een flinke investering. Dat kan een reden zijn om een beveiligd huis als ambtswoning aan te houden."
In Bunnik zal de ambtswoning gewoon blijven bestaan; de gemeente heeft geen plannen om de ambtswoning binnenkort van de hand te doen.
Bunnikse burgemeester trekt in ambtswoning

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.