RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Hittegolf: recordtemperatuur, te droog voor Wijkse vuurwerkshow en eitje bakken in de Utrechtse Sahara

1/5
DE BILT - We hebben deze week te maken met uitzonderlijk heet weer: tot en met vrijdag is het 35 tot 40 graden in Nederland. In dit liveblog volgen we de ontwikkelingen.

IN HET KORT

- Nieuw hitterecord na 75 jaar
- Het Nationaal Hitteplan en code oranje zijn van kracht
- Er is smog
- ProRail en Rijkswaterstaat zetten extra mensen en materieel in
- Bruggen in Amersfoort blijven dicht
- Foto's en filmpjes zijn welkom! Via WhatsApp (06-13497263) of e-mail: nieuws@rtvutrecht.nl17.21 uur    Ook hitterecord in De Bilt


Ook in De Bilt zijn de hoogste temperaturen ooit gemeten: met 35,9 graden werd het record van 35,7 graden verbroken.


17.17 uur    Dirk moet eten weggooien door koelingsstoring


Supermarkt Dirk aan de Groningerstraat in Amersfoort moet honderden producten weggooien door een storing in de koeling. Alle groente-, vlees- en diepvriesproducten moeten weg, zegt teamleider Justin de Groot. "Ik kan de kwaliteit niet garanderen, dus ik kan het niet verkopen. Dit gaat nog tot zeker diep in de nacht duren."

16.56 uur    Hitte veroorzaakt verstoringen op het spoor


Door het warme weer ontstaan steeds meer verstoringen op het spoor, meldt de NS. Op dit moment zijn er in het hele centrale gebied rond Amsterdam, Utrecht, Amersfoort en Zwolle verstoringen met grote impact. Ook de internationale treindienst is hierdoor verstoord. Er wordt hard gewerkt de plannen bij te werken en de informatie up to date te houden. "We raden reizigers aan om water mee te nemen onderweg. Inmiddels is al op zo'n 140 stations een watertappunt geopend waar je gratis je flesje met kraanwater kunt vullen."


16.33 uur    Te droog voor vuurwerkshow Wijk bij Duurstede


De voor donderdagavond geplande vuurwerkshow van de Wijkse kermis is voor het tweede jaar op rij afgelast vanwege de droogte. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) heeft een stookverbod ingesteld voor de buitengebieden. Dat geldt ook voor het afsteken van vuurwerk.

"Bezoekers van de kermis zullen teleurgesteld zijn dat de traditionele vuurwerkshow niet doorgaat", zegt burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper ."Maar het is vanwege de droogte nu een te groot risico om vuurwerk af te steken. We nemen het advies van de VRU dan ook serieus. Het vuurwerk wordt altijd afgestoken in het buitengebied. De kans dat het droge gras vlam vat is groot."

16.26 uur    Koken in de Sahara van Midden-Nederland


Tv-kok Emina ging vandaag met een pannetje de Soesterduinen in.

Eitje bakken in de 'Sahara van Midden-Nederland'


16.17 uur    De RTV Utrecht-ijsjes gingen vandaag naar...

16.06 uur    Gestrande reizigers station Zuilen geŽvacueerd

15.57 uur    Trein staat stil in hitte15.51 uur    Bruggen blijven dicht in Amersfoort


Slecht nieuws voor wie in Amersfoort verkoeling op het water zoekt: de Kwekersbrug en Koppelbrug blijven tot en met vrijdag gesloten. De bruggen kunnen niet open omdat het brugdek door de hitte uitzet. Als het genoeg afkoelt gaan ze morgenochtend even open.
15.24 uur    Tropenrooster


Verschillende bedrijven in de provincie Utrecht passen de werktijden aan vanwege de hitte. Zo begint een autogarage in Bunnik om 06.00 uur om wat eerder op de dag het werk neer te kunnen leggen. De glasblazerij in Leerdam is gesloten.Ook sommige horecazaken kiezen ervoor de werkzaamheden volledig te schrappen. Restaurant Lucy Lou aan het Utrechtse Vredenburg bijvoorbeeld. De eigenaren daar hebben besloten tot en met donderdag dicht te gaan. "We zijn even een paar dagen aan het genieten van de zon", is te lezen op hun Facebook-pagina.15.01 uur    HITTERECORD


Het hitterecord voor Nederland is na 75 jaar verbroken. In Gilze-Rijen is om 14.57 uur een temperatuur van 38,8 graden gemeten. Het oude record was 38,6 graden, op 23 augustus 1944 gemeten in Warnsveld.

Om 14.10 uur was het in De Bilt 34,2 graden. Daarmee is het oude record van 34,1 graden uit 1994 gebroken.


14.57 uur    Hou het hoofd koel...14.53 uur    Stadse fratsen

14.33 uur    Motoragent heeft het warm
14.31 uur    Hitterecord komt eraan

14.23 uur    Heb jij de heetste slaapkamer van Utrecht?
14.11 uur    Wil je een tosti of een eitje?


14.04 uur    Natuurbrandrisico zeldzaam hoog13.38 uur    Hoe warm kan het zijn?

12.35 uur    Daar is het eerste dagrecord alBij het KNMI in De Bilt kan het offcieel de warmste dag ooit worden. Het record staat op 35,7 graden, gemeten op 19 juli 2006 en op 26 juli 2018. Vandaag zou dit record al gebroken kunnen worden. Morgen is de kans daarop helemaal groot. Weeronline verwacht een maximumtemperatuur van 37 graden in De Bilt. Het is zelfs mogelijk dat het absolute warmterecord van 38,6 graden, gemeten op 23 augustus 1944 in het Gelderse Warnsveld, sneuvelt.

12.12 uur    Veilige plons

12.08 uur    Hitteprotocol snelwegen11.57 uur    Toptelevisie11.40 uur    Ballonnen meten hitte in de stad en op het platteland


Er wordt onderzoek gedaan naar het warmteverschil op het platteland en in de stad. Elke twee uur wordt boven het platteland en in de stedelijk gebied een ballon opgelaten. Zoals gisteravond in Breukelen...

Onderzoek naar hitteverschil stad en platteland


11.28 uur    Hitte en medicijnen, let op

11.23 uur    FC Utrecht speelt in op de hitte. Wat doen ze bij De Parade, De Spakenburgse Dagen, Tour de Schalkwijk en Gaypride Amersfoort?

11.18 uur    Denk ook om de diertjes, zoals de egel...

11.15 uur    Voor tienen al 30 graden

10.58 uur    Mooi


10.40 uur    Airco gezocht...


Ook op Marktplaats zoeken mensen verkoeling. Er wordt massaal gezocht op trefwoorden als airco, zwembad en parasol. Nederlanders typten de afgelopen dagen het zoekwoord 'airco' ruim 100.000 keer in, met een piek op dinsdag (bijna 48.000 zoekopdrachten). Het was het op een na populairste zoekwoord. 'Gratis' blijft het meestgebruikte zoekwoord.

10.32 uur    Waarom is de hitte gevaarlijk voor ouderen?10.28 uur    Strooiwagens de weg op...


Met pekelwater de asfaltlaag wat afgekoeld. Dat voorkomt dat het asfalt bij deze hoge temperaturen gaat plakken en beschadigt.


10.12 uur    Ken jij iemand die verkoeling nodig heeft?


We delen RTV Utrecht-ijsjes uit en gisteren waren we bij de bakker...

IJsje voor de bakker


09.48 uur    Kans op smog


In heel Nederland is er kans op smog door ozon, meldt het RIVM in Bilthoven. Het gezondheidsinstituut adviseert mensen die hiervoor gevoelig zijn binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt vooral in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

09.37 uur    Het heetste plekje van de provincie Utrecht is...


De Soesterduinen, de 'Sahara van Midden-Nederland'! En wij waren er vanmorgen. Beluister de reportage.

Live in de Soesterduinen (07.40 uur)
 |

09.30 uur    Code rood?


Het Nationaal Hitteplan en code oranje zijn sinds maandag al van kracht, maar het is niet uitgesloten dat het KNMI met code rood komt. Voor het Nederlandse spoor en in BelgiŽ geldt het al. Voor code rood moet het drie dagen achter elkaar 32 graden worden en 's nachts minimaal boven de 20 graden blijven.

09.23 uur    Nee, het ligt niet aan jou ;)07.23 uur    Records verpulverd?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht