Boetes voor dood Poolse arbeider in Utrecht

© Aneo Koning
UTRECHT - Twee aannemersbedrijven krijgen geldboetes vanwege de dood van een Poolse arbeider in Utrecht. Hoofdaannemer BAM kreeg van de rechter een geldboete van 75.000 euro opgelegd; onderaannemer Blitta moet 50.000 euro betalen.
Pawla Kupczalojc viel op 10 januari 2017 tijdens werkzaamheden aan Hoog Catharijne zo'n twintig meter naar beneden in een schacht van een technische ruimte. Hij kwam door de val om het leven. Zowel de hoofdaannemer BAM als de onderaannemer Blitta worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van het slachtoffer.
Beide bouwbedrijven wordt onder meer verweten dat de schacht niet goed was afgesloten en dat de verlichting ontbrak. Bovendien waren de werknemers niet goed gewaarschuwd voor het risico op vallen in de schacht. Dit alles is in strijd met de arboregelgeving.

SCHULDERKENNING

Twee weken geleden erkende BAM al dat het schuld had aan de dood van Kupczalojc. De toegang van de schacht had afgesloten moeten zijn, maar was dat niet. Onderaannemer Blitta, de werkgever van de Pool, erkent geen aansprakelijkheid. Het bedrijf zegt niet verantwoordelijk te zijn voor het naleven van veiligheidsvoorschriften in het gedeelte van het bouwterrein waar Kupczalojc werkte.
De rechter ziet dit anders en legt beide bedrijven een boete op. Het OM eiste eerder een geldboete van 100.000 euro voor beide bedrijven. Bij de uitspraak eindigden de boetes lager.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.