Kans op zomersmog: heeft het zin om je barbecueënde buurman aan te spreken?

© Slagerij de Molen
PROVINCIE UTRECHT - Het is in de provincie uitzonderlijk warm, vrijwel windstil en de luchtkwaliteit is slecht. Het RIVM waarschuwt dan ook dat er kans is op smog. Maar valt er iets te doen om die smog te verminderen?
Volgens Kitty de Bruin van het RIVM is het eerst goed om te weten dat er een verschil is tussen zomersmog en wintersmog. In de zomer ontstaat smog doordat vervuilende stoffen in de lucht door de warmte van de zon worden omgezet in ozon. "Als er heel veel ozon in de lucht zit, spreken we van smog," zegt De Bruin.
De ozonwaardes zijn nu ontzettend hoog. Zo werd woensdagmiddag in het Griftpark in Utrecht rond 15.00 uur ruim 190 microgram ozon per kubieke meter lucht gemeten. Daarmee is de luchtkwaliteit slecht. Het RIVM spreekt zelf van een zeer slechte luchtkwaliteit bij 240 gram ozon per kubieke meter lucht. Als dat gebeurt geeft het RIVM ook een waarschuwing.

EFFECT HETZELFDE

In de winter ontstaat smog niet door ozon, maar door fijnstof. "Dat zijn hele kleine deeltjes in de lucht. Die kunnen zijn ontstaan door bijvoorbeeld vuurwerk, houtstook of saharazand." Het ontstaan van de beide soorten smog mag dan wel anders zijn, maar het effect is hetzelfde. "Vooral kinderen, ouderen en mensen met een longaandoening kunnen last krijgen van hun luchtwegen."
Het goede nieuws is dat de overheid veel maatregelen neemt om beide soorten smog te bestrijden, zegt Marlon Mintjes van Milieucentraal. De lucht wordt daardoor schoner. "Denk bijvoorbeeld aan de milieuzone die ook in Utrecht is ingesteld, waardoor oude dieselmotoren worden geweerd."
"Zelf kan je ook de luchtkwaliteit verbeteren door zo vaak mogelijk voor elektrisch vervoer te kiezen of de fiets te nemen. Daarmee draag je bij aan een betere luchtkwaliteit en uiteindelijk aan minder smog," zegt Mintjes.

VERSCHIL

De Bruin wijst daarbij wel weer op het verschil tussen wintersmog en zomersmog. Zo zet het volgens haar weinig zoden aan de dijk om je buurman aan te spreken op zijn gebruik van de bbq. "Als je daar last van hebt, is dat natuurlijk altijd vervelend. Maar de bbq zorgt vooral voor een stijging van de fijnstofwaardes en die zijn op dit moment niet zo hoog. Het is echt de ozon waar we nu last van hebben."
Aan de zomersmog valt dan op korte termijn volgens haar weinig te doen. Luister naar je lichaam, is dan ook haar advies. Mintjes sluit zich daar bij aan, je inspannen in de buitenlucht is een erg slecht idee als je last hebt van de smog. "Ga dus niet hardlopen, fietsen of tuinieren. Maar ik zou sowieso zeggen: doe het rustig aan in deze hitte."
Het RIVM heeft voor de luchtkwaliteit een speciale website opgericht. Op Luchtmeetnet is te zien hoe goed de luchtkwaliteit bij u in de buurt is, daar zijn ook de actuele ozonwaardes te zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.