Instellingen

Liveblog hitte: barbecueverbod in twee gemeentes en voor het eerst 40 graden in Nederland

In Bunnik is barbecueën, ook in eigen tuin, tot nader orde verboden.
In Bunnik is barbecueën, ook in eigen tuin, tot nader orde verboden. © Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Het is een historische dag: nadat gisteren met 39,3 graden de warmste temperatuur ooit werd gemeten, werd het vandaag nóg warmer. Volg hier de ontwikkelingen.

IN HET KORT

- Het hitterecord is verbroken, iets na 15.00 uur werd voor het eerst in Nederland een temperatuur van 40 graden gemeten in Gilze-Rijen
- Rond 16.00 uur was het met 37,1 graden in De Bilt de warmste 25 juli ooit gemeten daar
- ProRail en Rijkswaterstaat zetten extra mensen en materieel in
- Foto's en filmpjes zijn welkom! Via WhatsApp (06-13497263) of e-mail: nieuws@rtvutrecht.nl

22.02 uur IJsselstein zonder water vanwege combinatie hoge vraag en hitte

In IJsselstein kwam vanavond even geen water uit de kraan. Reden: de hoge vraag en het feit dat het zo warm was. Daardoor viel een pompstation uit. Vitens had het pompstation na een half uur weer aan de praat en iedereen in IJsselstein heeft nu weer water.

21.24 uur Ook barbecueverbod in Utrechtse Heuvelrug

Ook in Utrechtse Heuvelrug moet de barbecue even ongebruikt in de tuin blijven staan. De gemeente verbiedt namelijk het aansteken van de barbecue of vuurkorven, ook in de eigen achtertuin.
Eerder liet ook al Bunnik weten dat dit tot nader orde verboden is. Bunnik liet toen wel weten hier niet extra op te gaan handhaven: "Wij vertrouwen op het gezond verstand van onze inwoners en gaan ervanuit dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat over brandveiligheid."

19.46 uur Kantine IJsselmeervogels dicht

17.25 uur Groot alarm in Leusden nadat kinderen onwel worden door hitte

Dat de hitte erg gevaarlijk kan zijn, werd vanmiddag bewezen in Leusden. Daar moesten meer dan 10 kinderen die op een kampeerboerderij zaten naar het ziekenhuis nadat ze waren overmand door de hitte. Lees hier het hele verslag.

15.50 uur Minder afval opgehaald in Utrecht vanwege kapotte vrachtwagens

In Utrecht wordt minder vuilnis opgehaald dan gebruikelijk. Er vielen vandaag namelijk vijf van de ongeveer 25 vuilniswagens uit. Dat meldt de gemeente.
De gemeente probeert al het afval zoveel mogelijk via de normale roosters in te zamelen maar houdt een slag om de arm of dat lukt: "We kunnen nu nog niet zeggen wanneer we het overgebleven afval kunnen inzamelen. Dan kan echt per uur verschillen."
Het werk van vuilnismannen in de regio wordt wel op prijs gesteld. In Lopik kregen ze zelfs een ijsje aangeboden.

15.07 uur Unicum: KNMI meet voor het eerst meer dan 40 graden in Nederland

In Gilze-Rijen is vanmiddag rond 15.00 uur de hoogste temperatuur gemeten die ooit in Nederland is vastgelegd. Maar liefst 40,4 graden werd opgetekend, bijna 2 graden meer dan het voormalige record uit 1944 van 38,6 graden. Dat record werd gisteren doorbroken.

14.58 uur BBQ-verbod in Bunnik

Wie in Bunnik de komende tijd een lekker stuk vlees op de barbecue wil gooien, heeft pech gehad. De gemeente heeft vanwege de droogte namelijk een verbod ingesteld op barbecues en vuurkorven. Ook in eigen tuin is barbecueën verboden, net als roken en open vuur. Het verbod is voor houtskool- en gas-barbecues ("Alles waar vlammen en vuur aan te pas komen, is niet toegestaan") en geldt tot nader orde. De gemeente zegt te handelen op advies van de Veiligheidsregio Utrecht.

14.52 uur Hitterecord Deelen ongeldig, alsnog record in Gilze-Rijen

De KNMI heeft een meting in het Gelderse Deelen van meer dan 40 graden (een absoluut record) ongeldig verklaard. In het plaatsje werd rond 14.00 uur een temperatuur van meer dan 40, en op een gegeven moment zelfs 41,7 graden gemeten maar dat bleek te liggen aan een kapotte thermometer.
De metingen leidden tot veel opgetrokken wenkbrauwen. Het KNMI heeft daarop geconcludeerd dat de cijfers niet klopten. Het nieuwe record is nu gemeten in Gilze-Rijen: 39,7 graden

14.28 uur Controverse in meterologenland: is hitterecord wel of niet verbroken?

Is het hitterecord nou wel of niet verbroken in het Gelderse Deelen? Daarover is discussie ontstaan onder meterologen. Jawel, meldde het KNMI in De Bilt iets na 14.00 uur. Die mat een temperatuur van boven de 40 graden in het Gelderse plaatsje. Sterker nog, bij het meetstation zou het zelfs 41,7 graden zijn.
Maar sommige mensen, waaronder de meterologen van Weerplaza, zetten hun vraagtekens bij die hoge meting. Tien minuten voor de recordmeting was het bij het meetstation namelijk nog twee graden koeler.
Ook het KNMI nam gas terug wat betreft de 41,7 graden en zoekt nu uit of de meting klopt. "Het steeg ongeloofwaardig snel. We willen weten of het station naar behoren functioneert", zegt een woordvoerder van het weerinstituut. Aan de meting in De Bilt wordt niet getwijfeld, daar was het 36,1 graden: ook een record.

14.04 uur De natuur heeft erg te lijden onder de hitte, zoals hier op het uitgedroogde Leersumse Veld.

13.33 uur Vanaf Utrecht rijden de rest van de dag minder treinen naar Amsterdam en Eindhoven

13.19 uur In Amersfoort raakten een hond en zijn baasje bevangen door de hitte na een te lange uitlaatsessie

13.01 uur Misschien een open deur, maar water meenemen in de bus is een enorme aanrader. Het kan behoorlijk heet worden in het OV.

12.40 uur BBQ-verbod, ook in eigen tuin

11.51 uur Warmste 25 juli ooit gemeten

Volgens WeerOnline is het nu al, rond 11.30 uur, de warmste 25 juli ooit gemeten. Het is met 31,8 graden de derde dag op rij dat in De Bilt een warmterecord sneuvelt. Daarmee is het oude record van 31,6 graden gemeten in 2006 uit de boeken. En het wordt natuurlijk alleen maar warmer vandaag...

11.28 uur Negatief zwemadvies aan de laars gelapt

Op het populaire recreatieterrein De Strook aan de Loosdrechtse Plassen in Breukeleveen geldt een negatief zwemadvies. De kwaliteit van het water is niet goed genoeg. Maar daar hebben deze zonliefhebbers maling aan.
Plonsen in de Loosdrechtse Plassen
Plonsen in de Loosdrechtse Plassen © RTV Utrecht / Annemarie de Wit

11.16 uur Smogalarm! Doe geen lichamelijke inspanningen. De smog kan hoesten, kortademigheid, en klachten aan longen, ogen, neus en keel veroorzaken.

10.45 uur Een oefenduel van Jong FC Utrecht is verplaatst van vanmiddag naar vanavond

10.37 uur De natuur is een beetje van slag, maar dat is niet altijd slecht nieuws...

10.22 uur De brandweer is extra alert op natuurbranden.

09.45 uur Zin om te zwemmen? Hier kan het!

08.06 uur Hans Bruining maakte vanochtend in Houten een foto van de zonsopkomst

De zon verschijnt op misschien wel de warmste dag ooit gemeten.
De zon verschijnt op misschien wel de warmste dag ooit gemeten. © Hans Bruning

08.00 uur Voor de spelers van John van den Brom wordt het een loodzware avond...

07.41 uur Uitgerekend op deze bloedhete dag staat in Amersfoort de Gaypride op het programma

06.58 uur Skate Parade past route aan

06.45 uur Naar buiten? Doe het nu!

Heb je zin om naar buiten te gaan? Doe het nu! Rond 7.00 uur is het nog 'slechts' 21 graden in de stad Utrecht. De grens van 30 graden wordt tussen 10.00 en 11.00 uur bereikt. Het toppunt (39 graden) is tussen 16.00 en 17.00 uur.
De zon verschijnt op misschien wel de warmste dag ooit gemeten.
De zon verschijnt op misschien wel de warmste dag ooit gemeten. © RTV Utrecht

06.36 uur MeteoGroup spreekt nu al van 'historische' dag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.