Brandweervliegtuigje Charly speurt vanuit de lucht naar natuurbranden

© Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - Nu het zo droog en warm is, heeft de brandweer in Utrecht fase 2 afgekondigd als het gaat om natuurbrandrisico. Dat betekent dat de brandweer extra alert is zodat beginnende natuurbranden zo snel mogelijk geblust kunnen worden.
"De natuur heeft het natuurlijk ook zwaar en is daardoor nu vatbaarder voor natuurbranden", legt woordvoerder Marcel Geluk van de Veiligheidsregio Utrecht uit. "Wat we op dit moment doen, is niet met één blusvoertuig ter plaatse gaan op het moment dat we een melding krijgen, maar gelijk met meerdere auto's."
Daarnaast gaat vanaf vandaag ook Charly vliegen. Met dit vliegtuigje kan de brandweer de natuur ook vanuit de lucht in de gaten houden. "Om beginnende brandjes snel te kunnen detecteren en op die manier de zaak klein te houden", legt Geluk uit.
Het helpt ook als mensen zelf voorzichtig zijn. "Geen peuken weggooien, geen open vuur maken en ga niet in de natuur zitten barbecuëen. Dat soort zaken. Want de natuur gaat niet vanzelf in de brand", benadrukt Geluk. "Dat zagen we ook vorig jaar, toen hebben we ook zo'n lange droge periode gehad en waren er veel bermbranden, schuttingen die in de brand gingen of een heg. Dat soort dingen."
Ook vraagt de brandweer mensen om mee te kijken en snel alarm te slaan als ergens brand ontstaat. "Zo kunnen we voorkomen dat er mooie natuur verloren gaat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.