Rechtbank heropent fraudezaak sushiketen Sumo door documentaire

© RTV Utrecht
UTRECHT - De rechtbank gaat niet zoals gepland donderdag uitspraak doen in de zaak tegen de leidinggevenden van sushiketen Sumo, die terechtstaan voor belastingfraude. Eerder deze week bleek dat er een documentaire is gemaakt over het onderzoek naar de fraude, zonder dat de verdachten, hun advocaten én de rechtbank daar iets van wisten.
Volgens het OM hebben de leidinggevenden van de Japanse restaurantketen jarenlang stelselmatig omzet afgeroomd. Het onderzoek naar de vier verdachten loopt al lange tijd. Bij verschillende restaurants werden invallen gedaan, zoals bij de vestiging aan de Potterstraat in Utrecht. Ook zijn bij enkele restaurants camera's geplaatst door de recherche. Deze week bleek dat een documentairemaker de FIOD volgde tijdens het onderzoek.

VERBAZING

De rechtbank wil weten welke afspraken er zijn gemaakt tussen de betrokken opsporingsdiensten, het OM en de documentairemaker. Het onderzoek wordt daarom heropend. Dat betekent ook dat er voorlopig geen uitspraak wordt gedaan. Op 16 september en 17 oktober zijn nieuwe zittingsdagen gepland.
De rechtbank heeft met verbazing gereageerd op de gang van zaken. "Waarom is dit niet veel eerder gecommuniceerd met de verdediging en de rechtbank", vroeg de voorzitter van de rechtbank zich hardop af. "Hoe kun je nu bedenken dat er niks zou gebeuren als dit boven water zou komen?"
Eerder spraken de advocaten van de vier verdachten al schande van de gang van zaken. Zij voelen zich bedrogen en menen dat het Openbaar Ministerie het recht op vervolging heeft verspeeld. De advocaten vermoeden dat er een rechtstreeks verband is tussen de beslissing om Sumo en de leidinggevende te vervolgen en de documentaire. Ze zeggen dat de zaak ook had kunnen worden geschikt.
Tegen de hoofdverdachte in de zaak is twee jaar cel geëist en een boete van 210.000 euro. De restaurants van de keten zouden 60.000 euro moeten betalen aan boetes.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.