OM eist twee jaar cel voor seksuele relatie met autistisch meisje

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
KAMERIK/VEENENDAAL - Een 44-jarige man uit Veenendaal moet mogelijk twee jaar de gevangenis in, omdat hij seks had met een verstandelijk beperkt meisje van 16 jaar oud. Het Openbaar Ministerie eist vandaag 30 maanden gevangenisstraf tegen Arnold de G., waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.
De officier van justitie wil dat Van G. zich psychisch laat behandelen in een kliniek. Ook vroeg hij de rechter de man een contactverbod op te leggen en hem verbieden in de gemeente Woerden te komen, waar het meisje woont.

LEUGENS EN VALSE BELOFTES

De Veenendaler legde vorig jaar via Instagram contact met het autistische meisje uit het Woerdense dorp Kamerik. Hij misleidde haar volgens het OM door zich veel jonger voor te doen dan hij daadwerkelijk was en door haar geld en sieraden te beloven. Hij loog verder dat hij een opleiding volgde waarvoor hij blootfoto's nodig had. Ze ontmoetten elkaar vervolgens meerdere malen, waarbij het al snel tot gemeenschap kwam.
Volgens het Openbaar Ministerie is het meisje dusdanig verstandelijk beperkt dat zij geen nee tegen Van G. kon zeggen en ook de gevolgen van de seksuele relatie niet kon overzien. De veel oudere man wist dit en maakte desondanks toch misbruik van het meisje en haar gevoelens, stelt het OM. Hij haalde haar over om seksfoto's van zichzelf naar hem te sturen en stuurde haar op zijn beurt een video van zichzelf.
Toen de vader van het meisje achter de relatie kwam verbood hij Van G. om nog langer met zijn dochter om te gaan, maar die liet zich daar niet door stoppen. Hij zei tegen de vader dat hij met verstandelijk beperkte en autistische mensen had gewerkt en dat zijn dochter daarom goed met hem kon praten.

VOOR DE KICK EN DE FUN

Arnold van G. benaderde vaker jonge meisjes via social media. Naar eigen zeggen deed hij dat voor 'de kick en de fun' en wilde hij er verder niets mee. Maar dat gelooft de officier van justitie niet. Die zegt dat de man ook een ander 16-jarig meisje perverse seksuele voorstellen heeft gedaan en daarvoor 100 euro beloofde. Maar dat meisje liet zich niet verleiden.
Bij een huiszoeking is bij de verdachte een verboden stroomstootwapen gevonden. Hij beweert dat die per abuis was bezorgd toen hij online een zaklantaarn had gekocht bij een Chinees postorderbedrijf. Ook had hij een nepvuurwapen, handboeien en een wapenstok in huis. Die zou hij lang geleden hebben gebruikt bij een spreekbeurt.

GEEN STOORNIS

Arnold van G. is uitgebreid psychisch onderzocht, maar de deskundigen konden geen stoornis vaststellen. Hij is volledig toerekeningsvatbaar. Wel is de man zwakbegaafd en is volgens de psychiater de kans op herhaling groot. Via social media zou hij opnieuw in de verleiding kunnen komen jonge meisjes te benaderen. Het OM wil daarom dat hij de komende jaren zijn smartphone en andere digitale apparaten laat controleren.
Van G. woont in Veenendaal samen met zijn 26-jarige vriendin. Die vertelde de politie dat Arnold en zij al elf jaar lang een relatie hebben, vanaf haar 15de dus. Maar volgens de man begon het pas toen zij 18 jaar oud was. Bij het verstandelijk beperkte meisje vond hij de liefde en aandacht die hij in zijn relatie was kwijtgeraak, zei hij. Maar volgens het OM was het puur gericht op eigen lust en behoefte.

ZIELIG EN PERVERS

Volgens Van G.'s advocaat wist het meisje ondanks haar stoornissen wat ze deed en had ze uit vrije wil een seksuele relatie met de man. Haar cliënt zou een kwetsbare persoon zijn die niet goed wist waar hij mee bezig was. Het meisje stuurde volgens verdediging ook uit eigen beweging naaktfoto's naar hem. Dat zou pas een probleem zijn geworden toen haar ouders er achter kwamen. De advocaat vroeg de rechter om vrijspraak.
De moeder van het meisje maakte in de rechtszaal gebruik van haar spreekrecht. Zij liet duidelijk haar woede richting de verdachte blijken. Zij noemde hem een zielig, pervers en narcistisch persoon en verweet hem dat hij haar dochter tegen haar ouders heeft opgezet en misbruik van haar heeft gemaakt. Volgens de ouders heeft hij haar leven kapot gemaakt.
De rechter doet over twee weken, op donderdag 8 augustus, uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.