RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

TERUGLEZEN: Hoe Utrecht de vierde dag van extreme hitte doorstond


PROVINCIE UTRECHT - Goed geslapen tijdens deze warme nacht? Gisteren werd het nationaal hitterecord verbroken met een temperatuur van 40,7 graden. Vandaag wordt het ook bloedheet in Nederland, maar er zal geen record verbroken worden. Hieronder lees je hoe Utrecht deze bloedhete dag beleefde.

IN HET KORT
- Het hitterecord is gisteren verbroken, iets na 15.00 uur werd voor het eerst in Nederland een temperatuur van 40 graden gemeten in Gilze-Rijen
- Later op de dag werd zelfs 40,7 graden celcius gemeten.
- Bekijk de actuele temperaturen via deze link.
- Foto's en filmpjes zijn welkom! Via WhatsApp (06-13497263) of e-mail: nieuws@rtvutrecht.nl
21.12 uur   Zaterdag minder intercity's om hitte
De Nederlandse Spoorwegen zetten ook zaterdag minder intercity's in vanwege de hitte. Door de hoge temperaturen is er vaker en langer onderhoud nodig aan treinen. Donderdag en vandaag reden daarom op een aantal trajecten minder treinen.

Volgens de NS wordt het zaterdag ook nog zeer warm. De intercity's op de trajecten Amsterdam-Alkmaar, Amsterdam-Eindhoven-Sittard en Amsterdam-Haarlem-Den Haag Centraal rijden minder vaak dan normaal op zaterdag. Dat geldt ook voor de intercity direct tussen Amsterdam en Rotterdam.

De NS adviseert reizigers de reisplanner te raadplegen.


17.08 uur   Utrecht Skate Parade neemt maatregelen vanwege de hitte
De Utrecht Skate Parade van vanavond gaat gewoon door, maar in aangepaste vorm. De organisatie heeft de route verkort en zorgt voor verkoeling onderweg, zo valt er te lezen op Facebook. Ook zal de snelheid indien gewenst een stukje lager liggen.

Mensen die voor het eerst mee willen doen of in het verleden moeite hadden om mee te komen, wordt afgeraden om mee te doen.


16.48 uur   Barbecue mag weer aan in Bunnik
Barbecueliefhebbers in Bunnik mogen vanaf zaterdag het vuur weer aansteken in hun eigen tuin. Donderdag verbood de gemeente barbecuen op eigen grond, omdat het te heet en te droog was in de Utrechtse plaats.

Bunnik kreeg veel onthutste en boze reacties van inwoners, zegt een woordvoerster. "Maar de veiligheid gaat voor." Omdat de temperatuur zaterdag zakt en er misschien regen valt, zijn de strengste maatregelen geschrapt. Vuurkorven en terrashaarden mogen ook weer aan. Het verbranden van snoeiafval en roken, vuur en barbecue in de openbare ruimte blijft voorlopig nog verboden.

Campingeigenaren hebben daarentegen wel begrip voor het verbod.


16.20 uur   Alle vuilniswagens van de gemeente Utrecht weer de weg op
Alle vuilniswagens van de gemeente Utrecht gaan weer de weg op. Gisteren vielen vijf wagens uit vanwege de hitte. Naar verwachting is het overgebleven vuil maandag allemaal opgehaald.14.12 uur   Ook vandaag minder intercity's door hitte
De NS heeft vandaag het aantal intercitys verder teruggeschroefd vanwege de hitte. Door de hoge temperaturen is er vaker en langer onderhoud nodig aan treinen, meldt een woordvoerder.

Reden er donderdag op twee trajecten minder intercity's (Amsterdam-Rotterdam en Amsterdam-Sittard), vandaag komen daar vier trajecten bij: Amsterdam-Alkmaar, Amsterdam-Den Haag (via Haarlem), Duivendrecht-Lelystad en Schiphol-Nijmegen (via Utrecht).


14.04 uur   Opnieuw een record!
Opnieuw sneuvelt een officieel datumrecord. In De Bilt werd het om 13:40 uur 36,0 graden. Het oude record stond flink scherp op 35,7 graden en werd vorig jaar gemeten, zo meldt Weeronline.

Het warmterecord van Nederland staat op 40,7 graden en werd donderdag gemeten in Gilze-Rijen. In De Bilt was het donderdag de warmste dag ooit met 37,5 graden.


13.41 uur   Milieustraat in Doorn sluit vanmiddag.
De gemeente Utrechtse Heuvelrug laat via Twitter weten dat de milieustraat Velperengh in Doorn vanmiddag om 14.00 uur sluit vanwege de hitte.


13.25 uur   Dieren hebben het zwaar in de hitte.
In de vogel- en knaagdierenopvang in Soest is het druk door de hittegolf, vertelt Lucienne Schuyt van de opvang. Deze week werd er nog een jong dwergbokje binnen gebracht. Een Amerikaans stel had het bokje uit de Eem gevist. Het is niet bekend wie de eigenaar is.

Daarnaast is het voor de konijnen een pittige tijd. Ze hebben het zwaar in hun warme ruimtes. Met grote ventilatoren probeert de opvang hun ruimtes enigszins dragelijk te houden. Er zijn ook al meer dan honderd jonge zwaluwen binnen gebracht. Het gaat voornamelijk om gierzwaluwen. Door de hitte breken hun nesten, die zijn veelal gemaakt van kleigrond.

 De zwaluwen zoeken steun bij elkaar. De zwaluwen zoeken steun bij elkaar. | Foto: Caspar Huurdeman


12.11 uur   Ook in Soest is blauwalg aangetroffen.
In Soest is in de wijk Overhees ook blauwalg aangetroffen in de vijver aan de Obrechtstraat. De gemeente Soest heeft waarschuwingsborden geplaatst bij de watergangen/vijvers. Ze raden mensen aan contact met water te vermijden en de honden niet in de sloot te laten zwemmen of van het water te laten drinken.


11.46 uur   Politie Rhenen controleert op vaarbewijzen.
De politie in Rhenen heeft controles op de Rijn uitgevoerd in samenwerking met Opheusden-Dodewaard en de Landelijke Eenheid. Het controlegebied lag tussen Amerongen en Wageningen. Er zijn diverse bekeuringen uitgeschreven en waarschuwingen uitgedeeld. Het bleek dat er veel gevaren wordt zonder het verplichte vaarbewijs.

De politie laat nog weten dat het niet bij deze enkele controle blijft.


11.11 uur   Gemeente constateert blauwalg in Julianapark.
De gemeente heeft zojuist geconstateerd dat er blauwalg zit in het water bij het Julianapark in Utrecht. Twee dagen geleden kwam er een melding binnen dat het water in het park er wat gek uit zag. Daarop heeft de gemeente meteen onderzoek verricht. Dat onderzoek is vandaag afgerond en er blijkt inderdaad blauwalg in het water te zitten.

Er zijn meteen borden neergezet en de pomp is wat harder aangezet zodat het water in de vijver wat harder gaat stromen.10.48 uur   Havenmeester verwacht drukte bij jachthaven Vinkeveen.
In het water bij de jachthaven van de Vinkeveense plassen loopt havenmeester Jeroen Bon al vroeg in de ochtend over de steiger. Hij verwacht vandaag drukte op het water in verband met de hitte. Er gaan vast veel mensen een paar uurtjes varen, zegt hij.

"Lange tochten zoals vroeger worden bijna niet meer gevaren", zegt hij. "Tegenwoordig zijn korte tochtjes van een paar uur interessanter. Tja, mensen hebben het druk, die willen geen weken meer op vakantie met de boot."

De tekst gaat verder onder de foto.

 De jachthaven bij Vinkeveen was in de vroege ochtend nog rustig. De jachthaven bij Vinkeveen was in de vroege ochtend nog rustig. | Foto: RTV Utrecht / Richard Grootbod

Verhuurboten, die moet je in de gaten houden. Die weten namelijk niet alle regels. Daar heeft de havenmeester wel een tip voor: "Ze moeten vooral geen haast maken met varen", volgens Bon. "Je moet niet op een bepaald tijdstip ergens willen zijn want het valt altijd tegen." En een flesje wijn drinken, dat moet wel kunnen volgen Bon. "Maar het moeten er niet meerdere worden."

Benieuwd of je in de Vinkeveense plassen, of elder in de provincie, veilig kunt zwemmen? Bekijk dan onze kaart.

Verslaggever Richard Grootbod was vanmorgen te vinden in de toen nog rustige jachthaven.


Verslaggever Richard Grootbod nam vanochtend een kijkje in de jachthaven.08.12 uur   Ook bbq-verbod in eigen tuin in Utrechtse Heuvelrug.
Ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is een algeheel stookverbod van kracht. De gemeente geeft daarbij aan dat barbecueŽn en het stoken van een vuurkorf in eigen tuin vanaf heden ook verboden is. Partijen die een vergunning hebben om te stoken, mogen dat vanaf heden ook niet meer doen. Het verbod geldt in de hele gemeente. Gisteren zei ook de gemeente Bunnik een soortgelijk verbod aan te houden.

De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) laat aan RTV Utrecht weten dat hun adviezen specifiek aan natuurgebieden gerelateerd zijn. "Wij zijn altijd adviserend aan de gemeente", laat San Peeters van de organisatie weten. "De gemeente maakt uiteindelijk zelf de afweging welke maatregelen lokaal nodig zijn om de veiligheid te borgen en besluiten daar dan ook op. Het is erg droog en heet, dus alertheid is zeker geboden."

Verder laat de VRU weten dat ze nog niet eerder heeft gezien dat gemeenten dit verbod opleggen aan hun inwoners. Bij de gemeente Bunnik is barbecueŽn op gas ook verboden, laat een oplettende burger weten.08.05 uur   Mogelijk weer een stijging van problemen op het spoor.
Het is voor de derde dag op rijd ontzettend heet in ons land en daarom verwacht de NS ook vandaag weer problemen op het spoor. Dat laat Bartho Boer, directeur communicatie bij NS, vandaag weten via Twitter.

Vanochtend is de NS gestart met een punctualiteit van 93 procent. Iets minder dan gisteren, zegt Boer, maar wel dankzij hardwerkende monteurs die vannacht op het spoor bezig zijn geweest. Boer laat weten dat de airco's zijn gemaakt en dat er extra personeel is ingezet om eventuele problemen op te vangen.07.08 uur   Tropennacht gemeten in De Bilt.
In De Bilt is vannacht een tropennacht gemeten. Met 22,9 graden was afgelopen nacht de warmste nacht die ooit gemeten is. Daarnaast was het de eerste officiŽle tropennacht van dit jaar en de zevende sinds 1901. Op grote schaal was sprake van minima van 20 graden of meer. Het warmst bleef het in Deelen met 25,6 graden.

Vannacht was al te spreken over een officiele hittegolf. Het is vandaag namelijk de vijfde dag op rij dat het kwik boven de 25 graden uitstijgt en dat was vannacht al het geval. Vandaag wordt de laatste snikhete dag. Vanavond, komende nacht en morgen zorgen onweersbuien voor verkoeling.


07.04 uur   Even heerlijk afkoelen in de ochtend
Langzaam loopt de temperatuur op maar zo in de ochtend is het nog even heerlijk genieten van het relatief koele weer met een aangenaam briesje. In Leusden is het zo'n 24 graden. Met een opkomende zon en geen wolkje aan de lucht, levert dat een mooi plaatje op tijdens het fietsen naar werk.

 Collega Guus Doorn vond het goed vertoeven op de fiets in Leusden. Collega Guus Doorn vond het goed vertoeven op de fiets in Leusden. | Foto: RTV Utrecht / Guus Doorn


06.02 uur   Warme nacht, temperatuur niet onder de 23 graden.
Het is een warme nacht geweest in de provincie. De temperatuur is niet onder de 23 graden geweest en zal vandaag snel oplopen. Vandaag kan de temperatuur oplopen tot 37 of 38 graden. Ook heel warm, maar er gaat geen hitterecord verbroken worden vandaag.

Heeft u mooie, grappige, interessante of bijzondere foto's en video's die wij kunnen delen? Stuur ons dan een bericht via onze social kanalen of via WhatsApp (06-13497263) of e-mail: nieuws@rtvutrecht.nl. Een fijne dag gewenst!

 Ab Donker wist gisteravond deze mooie lucht op Utrecht Centraal vast te leggen. Ab Donker wist gisteravond deze mooie lucht op Utrecht Centraal vast te leggen. | Foto: Ab DonkerHeb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -