ANWB waarschuwt voor druk weekend: "Het wordt een verkapte zwarte zaterdag"

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Wie dit weekend de weg op gaat, moet rekening houden met flinke drukte. Vooral zaterdag worden flinke files verwacht, zowel in Nederland als in de omliggende landen. "Het wordt eigenlijk een verkapte zwarte zaterdag", zegt Bianca Damink van de ANWB.
Omdat het inmiddels ook volop vakantie is in de landen om ons heen, is het de verwachting dat mensen in binnen- én buitenland deze zaterdag massaal op pad gaan. Zoals onze Oosterburen, legt Damink uit. "In Duitsland krijgen ook heel veel mensen vakantie. Zo'n 25 miljoen mensen. Die gaan niet allemaal op vakantie, maar die krijgen wel vakantie. Dus de kans op files is erg groot."
Vertrek niet al te vroeg
Bianca Damink - ANWB
De officiële zwarte zaterdagen zijn overigens pas op 3 en 10 augustus. Maar dit weekend zal qua drukte wel in de buurt komen, verwacht de ANWB. "Het is eigenlijk een hele donker rode zaterdag." Voor wie van plan is morgen te vertrekken, heeft de verkeersdienst nog wel een tip. "Vertrek niet al te vroeg. Bijvoorbeeld zaterdag na 08.00 uur 's morgens. Dan heb je in ieder geval goed kunnen slapen en rij je eigenlijk achter de grote meute aan en is er wat minder kans om echt uren in die files te staan."
Naast de vakantiegangers is er dit weekend ook extra drukte in eigen land door allerlei evenementen. "Bijvoorbeeld in Assen. Daar is het Truckstar Festival. Daar komen aardig wat mensen op af en dat kan op de A28 file veroorzaken. En dan is er nog de Tilburgse Kermis en het Zomercarnaval in Rotterdam. Ook zullen veel mensen naar het strand gaan. Dus bijvoorbeeld op de N201 naar Zandvoort wordt het druk en we verwachten files in en naar Zeeland."

WATER EN EEN PARAPLU

Wie de weg op gaat, krijgt het advies om voldoende drinkwater mee te nemen. Ook is het handig een paraplu in je kofferbak te leggen. Als je dan pech krijgt, heb je iets van bescherming als je in de brandende zon komt te staan.
Daarnaast adviseert de ANWB om niet blind te vertrouwen op een navigatiesysteem of je mobiele telefoon, maar altijd een back-up te hebben. "Het advies is om in ieder geval altijd een briefje mee te nemen met het adres van je bestemming en gewoon de ouderwetse routekaart zodat je altijd iets bij de hand hebt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.