RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Leiding zomerkamp Leusden: "De kinderen werden zo slap als een vaatdoek"

1/2
LEUSDEN - Het was enorm schrikken voor alle betrokkenen bij het zomerkamp in Leusden gisteren. In de middag werd groot alarm geslagen nadat meerdere kinderen onwel waren geworden. "De kinderen werden zo slap als een vaatdoek", vertelt Jaap de Mooij van de organisatie. "Misselijk, hoofdpijn. Hun ogen vielen steeds dicht, ze wilden alleen maar slapen. Wakker blijven, zeiden we."

Rijnsburg Kinderkampen organiseert al 54 jaar in Leusden een zomerkamp op het terrein van YMCA. Dit jaar ging het om een groep van 200 kinderen en 40 man leiding, zegt De Mooij. "Normaal doen we heerlijke bosspellen als Levend Stratego, maar nu was het zo warm. We zijn op het kampterrein gebleven en hadden waterbassins neergezet." Daarnaast kregen de kinderen allemaal een flesje water met de mededeling: leegdrinken en blijven bijvullen.

Toen er steeds meer kinderen onwel werden, hebben we 112 gebeld"
Jaap de Mooij

Maar in de middag begonnen kinderen zich niet lekker te voelen. "In één van de andere kampen zaten twee artsen. Die zijn erbij gehaald en hebben de situatie beoordeeld. Maar toen kwamen er steeds meer kinderen die onwel werden en hebben we 112 gebeld." De hulpdiensten rukten groot uit. De smalle toegangsweg stond vol met ambulances en er werd een traumahelikopter opgeroepen. Ook de burgemeester kwam naar het kamp om zich te laten bijpraten over de situatie.

36 kinderen werden uiteindelijk meegenomen naar het ziekenhuis, zegt De Mooij. De meesten konden na een behandeling naar huis met hun ouders die waren ingevlogen. Drie kinderen hebben de nacht in het ziekenhuis doorgebracht. Een van hen werd zelfs opgenomen op de intensive care, maar is daar inmiddels vanaf. Wel moet ze nog blijven ter observatie, zoals het protocol voorschrijft.

Door de vele onwel wordingen besloot de kampleiding het kamp te ontruimen. "De vraag was: gaan we nog een dag blijven en naar het zwembad? Maar we hebben toen besloten dat niet te doen omdat het vandaag weer bloedheet zou worden." In een bus met airco zijn de overige kinderen daarom in de avond terug naar Rijnsburg gebracht. Naast de drie kampen van Rijnsburg Kinderkampen, heeft YMCA ook de overige 6 kampen die op het terrein werden gehouden, beëindigd.

WAAR GING HET MIS

Op de vraag waarom nou juist de kinderen van het Rijnsburgse kamp onwel werden, zegt De Mooij dat het waarschijnlijk te maken had met de ligging van hun kamp. "Het kampterrein heeft een grote open vlakte in het midden. Het is een combinatie van hitte en zonneschijn. En vergeet niet: we waren al een paar dagen op kamp, wat betekent dat de kinderen al een beetje gammel zijn."

Volgens De Mooij zijn er allerlei voorzorgsmaatregelen genomen, maar bleek dat niet genoeg. "Ze waren absoluut niet aan het sporten. We hadden een waterbassin met parasols in de hoeken. In de tent was het 43 graden, maar daar waren de kinderen niet. Ze zaten in het water of waren in het bos."

PLUIM

Een dag later is De Mooij erg dankbaar voor de snelle hulpverlening. "De brandweer was er, de politie. De hulpverlening wil ik meer dan één pluim geven. Het ging helemaal goed." Ook heeft de leiding zich volgens De Mooij maximaal ingezet.

Gisteravond heeft de leiding bij terugkomst in Rijnsburg nog even nagepraat over wat er allemaal is gebeurd. Vandaag is een aantal van hen weer even terug in Leusden om op te ruimen en achtergebleven spullen op te halen.

De organisatie van het zomerkamp in Leusden zegt dat er allerlei voorzorgsmaatregelen waren genomen in verband met de hitte


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht