Begrip voor barbecueverbod, ook van slager: "Stukje veiligheid voor de natuur"

© Pixabay
UTRECHTSE HEUVELRUG/BUNNIK - De barbecue is in de ban gedaan in Bunnik en Utrechtse Heuvelrug. Door de hitte en de droogte is de kans op brand te groot. Burgemeester Naafs van Utrechtse Heuvelrug: "We doen een beroep op het gezonde verstand van inwoners en toeristen."
En dat zal voor sommige toeristen nog even slikken zijn. Want wat is er nou lekkerder dan op de camping, met 36 graden op thermometer, een speklapje of braadworst op de grill te leggen? Op een aantal campings wordt barbecueën op een gas of elektrische barbecue nog wel oogluikend toegestaan.
Zoals op camping de Vliert. "Het is niet zo dat we gaan zeggen: doe het niet. Maar mensen houden hier allemaal rekening met elkaar", vertelt een medewerker. Open vuur en barbecueën op kolen zijn altijd verboden op de camping. "Dat is niet verantwoord."
Op de Bonte Vlucht in Doorn zijn ze een stuk strikter. "Barbecues gaan direct uit. Met een emmer water. Al moet ik het zelf doen." Beheerder Thea van der Heide is duidelijk. "We zitten midden in een natuurgebied. Hartstikke gevaarlijk." Ook op camping Prinsenhof in Odijk wordt niet meer gebarbecued. Er hangt een briefje met een waarschuwing al is dat eigenlijk niet nodig op de kleine camping. "Het is heel gemoedelijk, mensen weten het. Deze week is er nog helemaal niet gebarbecued."

SKOTTELBRAAI

Minicamping Op de Heuvelrug in Leersum is, zoals de naam al doet vermoeden, ook een kleine camping. Volgens een medewerker zijn er vooral oudere bezoekers, die gaan van zichzelf al niet barbecueën. "Wat ze dan wel eten? Nou iets van de skottelbraai." Op de camping waren ze nog niet op de hoogte van het barbecueverbod.
Navraag bij de gemeente leert dat de skottelbraai ook niet mag. Want daar zit ook gewoon een vlam onder, zegt een woordvoerder. Maar ook al was het wel een maas in de wet geweest, dan denkt burgemeester Naafs alsnog niet dat veel mensen gebruik zouden maken van deze mogelijkheid, er is namelijk begrip voor de maatregel. Naafs: "Inwoners in onze gemeente lopen door die bossen en zien hoe droog het is. Dat zal ook voor de toeristen gelden die hier te gast zijn. Die snappen die maatregel best."

SLAGER

Geen barbecue zonder vlees en geen vlees zonder slager. De Maarnse Slagerij verkoopt barbecuepakketten, die normaal gesproken met mooi weer gretig aftrek vinden. Het zag er dan ook goed uit, de bestellingen liepen binnen. "Maar er zijn wel mensen die hun bestelling hebben afgebeld", vertelt slager Dennis Meekel.
De slager laat zich niet uit het veld slaan. "We hopen dat er morgen weer gebarbecued mag worden." De slager heeft wel begrip voor het verbod. "Het is een stukje veiligheid voor de natuur, hè?" De afzeggingen zorgen er niet voor dat de slager vlees moet weggooien. "We bereiden alles vers, dus je kan je er op aanpassen. Wat er wel ligt blijft wel een paar dagen goed en mensen die het kopen vriezen het ook wel in."

VISSPIESJES

Vis doet het ook goed op de barbecue. Visboer C-Vis uit Bunnik heeft dan ook speciale pakketten. Die vinden nog gewoon gretig aftrek, vertelt eigenaar Chris de Graaf. "Als ik de jongens en meiden uit de winkel zo hoor, geloof ik niet dat mensen zich echt aan het verbod houden. De spiesjes worden volop verkocht."
Tegen zijn personeel zegt de visboer dat ze er een grapje bij moeten maken. "Stel dat er gecontroleerd wordt, nodig die mensen dan uit om aan tafel aan te schuiven. Dan verkoop ik nog extra ook."
De gemeente Bunnik heeft laten weten dat de barbecue in de achtertuin morgen weer aan mag. Maar alleen op eigen terrein en niet in natuurgebieden. Campinggasten moeten waarschijnlijk nog even wachten. Of er animo is voor een barbecue is nog maar de vraag. Volgens onze eigen Arie Verrips is er 50 procent kans op regen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.