Bewoners plukken de vruchten in 'eetbare woonwijk' Rijnvliet in Leidsche Rijn

© RTV Utrecht / Richard Grootbod
LEIDSCHE RIJN - Fruit plukken van de bomen in de straat, even het voedselbos inlopen om tomaten te plukken of thee zetten met de blaadjes van de struik om de hoek. In Rijnvliet in Leidsche Rijn plukken de eerste bewoners inmiddels letterlijk de vruchten van hun nieuwe woonplek. Volgens de gemeente Utrecht gaat het om de eerste 'eetbare woonwijk' in Europa.
Het idee komt van de bewoners van de Rijksstraatweg en de Metaalkathedraal. Samen met de gemeente werd dit uitgewerkt tot een concept waarbij elke boom of plant voedsel op moet leveren voor dieren, planten of de bewoners. Waar het maar kan, worden eetbare planten en bomen geplant. De nieuwe bewoners in de wijk hebben er bij de koop van hun huis voor getekend om deel van hun tuin in te richten met planten of bomen (met vruchten) die eetbaar zijn.

MOESTUIN

Buurtbewoner Linda is er in ieder geval helemaal klaar voor. "We gaan straks beginnen met onze moestuin. Daar komen voornamelijk heel veel kruiden, maar ook sla, komkommer, tomaat en paprika. Van alles dus." Ook Petra, die sinds twee maanden in de wijk woont, is enthousiast over haar nieuwe buurt. "We hebben een kleine meid die het fantastisch vindt om alles te zien groeien. Dat ze ziet hoe klein het is begonnen en dat er uiteindelijk iets eetbaars aan komt te zitten."
Projectmanager Gé van Dam is blij met de reacties van de bewoners. "De bewoners die hier komen wonen werden met het idee geconfronteerd. En ze vinden het fantastisch. Dat zie je ook bij deze bewoners, die in hun eigen tuin eetbare dingen planten." De wijk vraagt wel speciale aandacht van de gemeente. Voor het onderhoud worden medewerkers speciaal opgeleid, omdat de boomsoorten die in deze wijk komen veelal nieuw zijn voor Utrecht en daardoor ander onderhoud vergen.

MEEOOGSTEN

Ook van de bewoners wordt verwacht dat ze niet alleen met hun eigen tuin aan de slag gaan. "We hopen dat de bewoners willen meehelpen. Dat ze meeoogsten en meeplanten," zegt Van Dam. "Dat is natuurlijk nog niet zeker, maar we hopen het wel."
Als het aan Petra en Linda ligt, komt dat wel goed. "We hadden al bedacht dat we een perenplukdag gaan organiseren en gezellig samen chutneys of taarten maken. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen tuin, maar we proberen toch te stimuleren dat mensen hun tuin groen en eetbaar houden," zegt Petra.
Radio M Utrecht-verslaggever Richard Grootbod in gesprek met buurtbewoners Linda en Petra
Radio M Utrecht-verslaggever Richard Grootbod in gesprek met projectmanager Gé van Dam en buurtbewoner Petra
De nieuwe eetbare woonwijk in Utrecht begint vorm te krijgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.