Hitteplan niet meer actief, codes oranje en geel ingetrokken

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
DE BILT - Het hitteplan van het RIVM is niet meer van kracht omdat het in de meeste delen van Nederland weer is afgekoeld. Het KNMI heeft de codes oranje en geel ingetrokken.
Het Nationaal Hitteplan werd vorige week voor heel het land ingesteld. Nooit eerder was het zo heet in Nederland en er werden diverse records verbroken. Zo werd in De Bilt een recordtemperatuur van 35,9 graden gemeten. Het nationale hitterecord kwam op naam van Gilze-Rijen met 40,4 graden.
Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico's die dit met zich mee kan brengen. Het is ook een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, babys, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is de hitte gevaarlijk.
Het RIVM gaf vorige week ook een smogalarm voor verschillende delen van het land. De luchtkwaliteit werd donderdag als "zeer slecht" bestempeld, als gevolg van de vorming van ozon in de lucht. De ozonconcentraties waren volgens het gezondheidsinstituut op het hoogste niveau in zeker tien jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.