Houtenaren boos op Nextdoor en spreken van identiteitsfraude

De brief die in Houten op de deurmat valt
De brief die in Houten op de deurmat valt © Veilig Houten Buurtpreventie
HOUTEN - Meerdere inwoners van Houten klagen over de Nextdoor-app. Inwoners ontvangen een brief waarin ze namens een wijkbewoner worden uitgenodigd om deel te nemen aan de app waarin informatie over de buurt wordt uitgewisseld. Maar de wijkbewoners die deze brieven zouden hebben verstuurd, zeggen hiervoor geen toestemming te hebben gegeven.
Hans van de Rijdt is een van de personen wiens naam werd gebruikt in de brieven. "Ik wist hier niets vanaf," zegt hij. "Ik werd er door een buurman op geattendeerd dat er een brief namens mij was verstuurd. Heel Houten heeft hier last van. Verschillende wijken krijgen dezelfde brief met een al dan niet bekende naam als afzender."

MEERDERE PERSONEN

Jeroen Balk, beheerder van Veilig Houten Buurtpreventie, zegt dat zeker zes personen zich inmiddels bij hem hebben gemeld met hetzelfde verhaal. Ook hun naam zou zonder toestemming zijn gebruikt om de brief te versturen.
"Ik heb afgelopen weekend een gesprek gehad met de eerste benadeelde waardoor wij dit op het spoor kwamen. Die mevrouw was helemaal ontdaan en is zich wezenloos geschrokken. Ik vind het een zeer kwalijke zaak", zegt Balk. Hij spreekt van identiteitsfraude: "Ze maken onrechtmatig gebruik van persoonsgegevens".

NEXTDOOR

Nextdoor is niet voor commentaar bereikbaar. In de algemene voorwaarden staat wel dat het bedrijf de gegevens van hun gebruikers mag gebruiken. "We kunnen je naam en profielfoto gebruiken om aan jouw buren te laten zien dat je een bedrijf of merk op Nextdoor hebt geliked, hebt aanbevolen of erop hebt gereageerd", staat onder meer in de verklaring.
Ook meldt Nextdoor dat gebruikers hun buurtgenoten uitnodigingsbrieven kunnen sturen om lid te worden. Het bedrijf drukt dan namens de gebruiker de brieven en doet ze ook op de post. Een lid van Nextdoor moet hier wel zelf voor kiezen, voordat het bedrijf de uitnodigingen verstuurt.

GEEN CONNECTIE

Maar volgens Balk gaat het hier niet alleen om gebruikers van de app van wie de gegevens worden gebruikt. "De personen die wij spraken wisten totaal nergens vanaf en hebben geen enkele connectie met Nextdoor." Van de Rijdt zegt wel lid te zijn van Nextdoor maar geeft aan het bedrijf nooit toestemming te hebben gegeven om namens hem een brief sturen.
Van de Rijdt heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie van identiteitsfraude. Volgens Balk zijn minstens twee anderen dat ook van plan.
Heeft Nextdoor ook namens u onterecht een bericht verstuurd? Neem dan contact met RTV Utrecht op via de gegevens onderaan dit bericht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.