Jos bouwt 'speeltuin' voor oud-binnenvaartschippers

Jos Bunschoten op zijn terrein
Jos Bunschoten op zijn terrein © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
BREUKELEN - "Goedendag, graag zou ik met de redactie willen spreken over mijn nieuwe plan: het oprichten van een speeltuin voor oud-binnenvaartschippers." Deze mail van Jos Bunschoten kwam onlangs binnen op de redactie, waarna RTV Utrecht bij hem langsging.
Bunschoten is eigenaar van een jachthaven in Breukelen. Hij heeft nog een paar boten liggen en wil daarmee de eerste Nederlandse speeltuin voor oud-binnenvaartschippers bouwen. Geluk = Delen, moet die gaan heten. "Ze mogen met mijn boten varen, maar ook biljarten in mijn huis, een drankje drinken en vooral veel verhalen delen over vroeger", zegt hij.

STOK EN PLANK

Zijn eigen vader was stratenmaker, maar al vanaf zijn vijfde was Bunschoten bij het water te vinden. "Ik maakte toen een zeilschip van een stok en een plank." Inmiddels vaart hij zelf al 25 jaar met gehandicapten over de Loosdrechtse plassen. Zijn idyllische jachthaven wil hij voor geen goud verkopen. "Ik ben miljonair als mensen blij zijn, ik houd niet van geld", zegt hij.
Vandaar dat hij zijn terrein liever openstelt voor binnenvaartschippers die al van hun penioen genieten. "Ik wil oud-binnenvaartschippers het huis uit krijgen. Ze hebben een leven lang aan boord geleefd en zitten nu thuis, maar een huis is geen schip. Als je altijd op het water zit, zoals ik ook regelmatig, dan weet je wat voor vrij gevoel dat geeft. Dat gun ik hen ook."

VRIJHEID

Dat gevoel van vrijheid herkent Henk Kok. Hij was al vanaf zijn zestiende schipper en is inmiddels bijna tachtig. Op uitnodiging van RTV Utrecht neemt hij alvast een kijkje op het terrein van Bunschoten. "Ik zie mezelf hier wel mee wegvaren," zegt hij over de boten die op het terrein liggen.
Kok ziet wel wat in het idee als hij over het terrein loopt. Want binnenvaartschippers zijn volgens hem een apart volk. "Het is een speciaal wereldje. Het is allemaal ons kent ons. Je zat over heel Europa als binnenvaartschipper, maar het voelde toch als een klein dorp. Die oude sfeer die er toen was, die mis je toch wel."

VERTROUWEN

Ook Bunschoten heeft er alle vertrouwen in dat het hem lukt om van het idee een succes te maken: "Dit project gaat 100 procent slagen, daar ben ik van overtuigd."
Hij is alleen nog op zoek naar oud-binnenvaartschippers. "Ik zoek 70-plussers die altijd gevaren hebben. Ik gun ze een plek om samen te komen", besluit hij.
Jos Bunschoten over zijn 'speeltuin' voor oud-binnenvaartschippers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.