Magneetvissers vinden handgranaat bij Fort Blauwkapel: "Mijn dochters vinden het wel stoer"

© René Zeldenthuis
UTRECHT/MAARTENSDIJK - Magneetvissers hebben vandaag een handgranaat uit het water gehaald bij Fort Blauwkapel in Utrecht. René Zeldenthuis uit Maartensdijk en zijn 11-jarige dochters Angel en Nikita visten het explosief op tijdens een ommetje.
Eerst waren ze in het natuurgebied bij Fort Ruigenhoek, zonder veel succes. "We hebben pas zo'n magneet gekocht. We gingen van de ene brug naar de andere, maar we haalden maar niks uit het water. Ik dacht: dat hebben wij weer."
Maar bij Fort Blauwkapel was het meteen raak. "Ik gooide die magneet het water in, trek hem omhoog en ik haal zo die handgranaat eruit. Ik had dat ding eraf gehaald en had het eerst niet zo in de gaten. Hij was voor de helft begroeid, dus hij had er al wel even ingelegen. Maar een man achter me zei: 'Dat is een handgranaat, kijk uit!'. Toen zagen we die pin zitten. Dat verwacht je niet zo gauw, dus dat was wel even schrikken. Maar mijn dochters zijn nogal avontuurlijk ingesteld, zij vinden het eigenlijk wel stoer."
Na de vondst is de politie ingeschakeld. Zij zetten de omgeving af en haalden de explosievenopruimingsdienst erbij. "Een van die mannen kwam naar ons toe en vertelde dat het een handgranaat was die niet uit de Tweede Wereldoorlog kwam, maar eentje die ze nu nog gebruiken. Het is er een met een kleine hoeveelheid springstof en met fosfaat om te zorgen voor rookontwikkeling. Maar ze hebben hem wel meegenomen om onschadelijk te maken."

VERBOD

Omdat magneetvissers vaker explosieven of vuurwapens naar boven halen, hebben meerdere gemeenten in Nederland (waaronder Amersfoort) de hobby inmiddels verboden. Volgens een woordvoerder van de gemeente is een verbod in de stad Utrecht op dit moment niet aan de orde. "Wij kennen geen verbod en er zijn geen plannen voor. Wel zien we de risico's in. Wat als zo'n ding ontploft? We raden mensen aan dit niet zomaar te gaan doen."
Volgens René waren de politie en de explosievenopruimingsdienst vandaag juist blij met de vondst. "Ze zeiden: vis lekker verder. Ze hoopten dat we er nog een hoop handgranaten uit konden halen, dan zijn ze er maar vanaf." Morgen gaan René en zijn dochters het misschien wel weer proberen, vertelt hij.
In een reactie zegt een woordvoerder van de politie niet achter deze opmerking te staan, en noemt de hobby gevaarlijk en ontregelend voor verkeer en treinverkeer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.