Boerkaverbod gaat in: wie gaat er echt handhaven?

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Vanaf donderdag 1 augustus is er een algemeen boerkaverbod van kracht in Nederland, en dus ook in onze provincie. Dat betekent dat het verboden is om met gezichtsbedekkende kleding overheidsinstellingen binnen te gaan, zoals scholen, ziekenhuizen en de bus. Maar wordt dat verbod ook gehandhaafd?
De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen gaf eerder al aan geen extra mensen vrij te maken om boerkadraagsters op te sporen en te beboeten. "Het heeft voor mij niet de allerhoogste prioriteit. We hebben wel wat anders aan ons hoofd."
Ook de gemeente Amersfoort gaat niet actief met het verbod aan de slag. "We gaan inwoners niet actief informeren over de invoering van de nieuwe wet 'Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding'. De belangrijkste instructie aan medewerkers is om in voorkomende gevallen met de persoon in kwestie in gesprek te gaan", laat een woordvoerder weten.

ZIEKENHUIS, UNIVERSITEIT, OV

Het UMCU geeft aan dat de handhaving van het verbod op gezichtsbedekkende kleding 'een zaak is van politie en justitie'. De Universiteit Utrecht sluit zich daarbij aan en voegt er aan toe dat er 'geen systeem is voor registratie van mensen met een boerka of nikab'.
Busmaatschappijen Syntus en U-OV registreren wél, laat Pedro Peters van de brancheorganisatie voor OV-bedrijven weten. Buschauffeurs wordt geadviseerd een notitie te maken als er iemand met boerka of nikab de bus in komt. "Op basis van die registratie die wij aan de politie zullen geven kan er gekeken worden: gebeurt het vaak? Op welke lijn? En welk tijdstip? En dan kan het vervoersbedrijf met de politie een gerichte controle doen en dan ook handhaven."
Boerkaverbod gaat in: wie gaat er echt handhaven?

ZAK PATAT

Volgens de brancheorganisatie hebben conducteurs of busbestuurders géén bevoegdheid om een bekeuring uit te schrijven of om mensen eruit te zetten. Die bevoegdheid heeft alleen de politie. Maar toch zijn er wel degelijk mogelijkheden voor OV-bestuurders om iets te doen zegt VVD-statenlid André van Schie. Hij heeft samen met Forum voor Democratie, CDA, PVV, SGP en 50PLUS vragen gesteld aan het Gedeputeerde Staten over de handhaving van het boerkaverbod in het openbaar vervoer.
"Als ik me niet kan identificeren of ik loop met een zak patat de bus in, dan kan ik ook geweigerd worden. Dus dat is prima te handhaven. Het gebeurt op dagelijkse basis, om allerlei redenen, dat mensen worden geweigerd voor de veiligheid van de passagiers."

ONZIN

Fractievoorzitter van DENK in de Utrechtse gemeenteraad vraagt zich of de veiligheid de belangrijkste reden is voor het invoeren van het boerkaverbod. "Het is een verbod dat uit de koker van de PVV komt. Vervolgens is het omarmd door de PvdA en D66 omwille van de veiligheid. Dat is klinkklare onzin. De Raad van State heeft ook geoordeeld dat het daar niets mee te maken heeft. Het is een oplossing voor een probleem dat niet bestaat."
In Nederland dragen naar schatting 150 vrouwen een nikab of boerka. Daarvan wonen er vermoedelijk enkele tientallen in de provincie Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.