RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Geschilderde bloemen op Nieuwegeinse straat moeten zorgen voor minder vaart

1/2
NIEUWEGEIN - Geverfde bloemen op de straat, dat is wat er voor moet zorgen dat automobilisten in Nieuwegein minder hard gaan rijden. Vandaag wordt de Weerterschans als proef beschilderd met een kunstwerk van bloemen. Het doel daarvan is de wijk op te fleuren Ún er voor te zorgen dat auto's minder hard gaan rijden.

In de straat wordt regelmatig te hard gereden, zo zeggen buurtbewoners. Er geldt een maximum-snelheid van 15 kilometer per uur, dit omdat de voordeuren soms op maar een halve meter van de rijbaan af liggen. Veel automobilisten rijden er 30 kilometer per uur of zelfs nog harder.

BLIJE BUURT

Buurtbewoners zijn blij met de bloemen die vandaag met speciale wegenverf op de klinkers worden geschilderd. Het is niet dat er vaak ongelukken gebeuren, zo zeggen ze, maar toch is het altijd even spannend als een van de kinderen zomaar de weg op rent en er een auto of scooter voorbij rijdt op dat moment. Een echte voortuin ligt er in de straat namelijk niet.

Twee kunstenaars beschilderen vandaag de straat. Aan het begin van de grote geverfde strook staat dat er 15 kilometer per uur gereden mag worden. Daarna is verderop in de straat een patroon van bloemen te zien. Het doel is dat automobilisten rustiger gaan rijden om ze te bekijken.

GEEN STOEP

Gaat dat werken? Buurtbewoners Joop en Will denken van wel. Dat hopen ze ook, want "dat er heel vaak te hard gereden wordt is overdreven, maar het gebeurt natuurlijk wel." Ze zijn blij met alle maatregelen die er in de straat genomen worden. "We hebben er naar uitgekeken", zegt Joop. "We hebben geen stoep voor de deur en wij hebben hier kleinkinderen lopen die zo de straat op rennen. Dat is wel eng."

"En buiten dat is het ook nog eens een mooi gezicht", vervolgt hij, terwijl hij een zucht van verlichting slaakt omdat er eindelijk iets gaat gebeuren in de straat. "Automobilisten moeten dus zachter rijden om de tekeningen te zien en ik denk dat het werkt." Maar of het probleem straks helemaal opgelost is, daarover twijfelt Joop. "Want agressie en hard rijden, het verplaatst zich van de snelweg naar de woonwijken."

De tekeningen in de Weerterschans blijven minimaal twee jaar liggen. Er wordt in de toekomst nog aan de buurt en dus deze straat gewerkt. Het betreft hier een test van het initiatief Betere Buurten van de gemeente Nieuwegein. Het doel van het Betere Buurten programma is om de buitenruimte in Nieuwegeinse jaren '70 en '80 buurten duurzaam te vernieuwen, zodat bewoners ook in de toekomst prettig in hun buurt kunnen wonen. Als de straatschildering hier werkt, komt het mogelijk ook op andere plekken in Nieuwegein.

Grote bloemen op straat moeten zorgen voor minder vaart.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht