Steeds meer rookvrije terrassen: Amersfoortse koffiezaak nog wel enige in regio

© Robin van Lonkhuijsen, ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal rookvrije terrassen in Nederland neemt toe. Dat blijkt volgens Clean Air Nederland uit een telling die de antirookorganisatie uitvoerde. In deze provincie is het nog wel even zoeken naar een terras waar de sigaret helemaal verboden is. Alleen in Amersfoort is er één geheel rookvrij terras: Coffee Corazon deed vorig jaar tabak in de ban. En dat bevalt eigenaar Dirk-Jan Stip prima: "Er is ontzettend goed op gereageerd."
Voor de Amersfoortse ondernemer was de keuze om rookvrij te gaan eenvoudig. "Wij zijn een lunchroom met appeltaart, broodjes en salades. Niets zo vies als dat er dan iemand naast je zit te roken."
Clean Air Nederland turft al langer waar in Nederland de rookvrije terrassen zitten. Voorzitter Tom Voeten: "Wij houden dit al een aantal jaren bij en zoeken via social media naar rookvrije terrassen. Ook krijgen we adresjes door van leden of ondernemers die rookvrij zijn geworden."
Voeten denkt dat er meer terrassen rookvrij zijn dan uit de telling van zijn organisatie blijkt: "Het is zeker geen complete lijst. Een boel bedrijven zijn voorzichtig en beginnen met een hoekje rookvrij maar geven daar dan geen ruchtbaarheid aan. Als we ernaar gaan zoeken dan vind je er meestal meer."
Ook Koninklijke Horeca Nederland denkt dat er steeds meer terrassen komen waar een sigaret opsteken niet mag. "We zien inderdaad een stijging in terrassen die gedeeltelijk of geheel rookvrij zijn. We hebben zelf geen cijfers maar in werkelijkheid is het aantal terrassen met een deel rookvrij waarschijnlijk hoger."

VERBOD

De Amersfoortse horeca-ondernemer Dirk-Jan Stip is met Coffee Corazon dus een trendsetter. Maar zelf vindt hij het rookverbod niet meer dan logisch: "Als ik heel eerlijk ben, is het niet meer van onze tijd. Ik zou zeggen: het wordt tijd om het in heel Nederland verboden te maken."
Maar Koninklijke Horeca Nederland ziet een algeheel verbod voor terrassen niet zitten: "Wij zijn pertinent tegen een opgelegd verbod. De horeca is een gastvrije tak en de huiskamer van de samenleving. Dan moet de roker ook welkom zijn."
In Amersfoort bevalt het rookverbod Stip ondertussen prima: "Er is ontzettend goed op gereageerd. We krijgen nu gasten die expres komen omdat er niet meer gerookt mag worden."

OVERZICHT: GEHEEL ROOKVRIJE TERRASSEN

Coffee Corazon, Amersfoort

OVERZICHT: GEDEELTELIJK ROOKVRIJE TERRASSEN

Restaurant Kameryck, Kamerik
IJssalon Zomers, Utrecht
Vroeg Bunnik, Bunnik
Theehuis Rhijnauwen, Bunnik
Ouwekamp Austerlitz, Austerlitz
De Hakhorst Leusden, Leusden
Kwalitaria Délifrance, Amersfoort
Clean Air Nederland zoekt dus naar (gedeeltelijk) rookvrije terrassen. Die kunnen gemeld worden op de website van de antirookclub.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.