Brand bij recyclingbedrijf in Nieuwegein geblust

© Koen Laureij
NIEUWEGEIN - De brand in een afvalberg bij Groen Recycling Nieuwegein is geblust. Dat laat de brandweer weten. De brand brak vanochtend rond 04.15 uur uit. Eerder liet de brandweer nog weten dat het blussen waarschijnlijk nog tot vanavond ging duren.
Het ging om een grote berg met tuinafval. De berg moest deels worden afgegraven om het vuur helemaal uit te krijgen. Hoe de afvalberg vlam vatte, is nog niet duidelijk. "Maar het zou kunnen dat de broei er in is gaan zitten," zegt een woordvoerder van de brandweer.

BRANDLUCHT

De brandlucht was tot in Utrecht goed te ruiken. Inmiddels is de stankoverlast afgenomen. De brandweer raadde mensen die last hebben van de lucht aan om ramen en deuren gesloten te houden.

VOLKSTUINTJES

De volkstuintjes in de punt van Plettenburg in Nieuwegein werden afgesloten omdat ze pal in de rook van de brand lagen. Het RIVM onderzoekt of de groenten en het fruit nog veilig zijn om op te eten.
Het gebied was enige afgesloten voor tuinders, maar inmiddels is het tuinencomplex weer toegankelijk. Mogelijk wordt na het weekend duidelijk wat de rook met de gewassen heeft gedaan. Beheerder Niek Mollers heeft 'redelijke hoop' dat alle groenten behouden kunnen worden. "We hebben 160 tuinen. Daar staat behoorlijk wat groente op." Verder benadrukt hij dat tuinders hun groentes sowieso niet moeten opeten voor het onderzoek van het RIVM is afgerond.
Grote brand bij recyclingbedrijf in Nieuwegein
De brand is tot in Utrecht te ruiken
De brand is tot in Utrecht te ruiken © Koen Laureij
De brand is tot in Utrecht te ruiken
De brand is tot in Utrecht te ruiken © JS Multimedia
© JS Multimedia
© JS Multimedia
Op dronebeelden is goed te zien hoe de rook zich verspreidt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.