RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Rust keert terug in seniorencomplex Breukelen: "Alleen de geur doet nog denken aan de brand"

1/3
BREUKELEN - Een jaar geleden brak er een grote brand uit in seniorencomplex 't Heycop in Breukelen. Daardoor moesten zo'n 120 bewoners worden geŽvacueerd. Ze konden twee weken lang niet thuis slapen. Volgens Mark Drost, directeur-bestuurder van woningbouwvereniging Vecht en Omstreken, is de rust inmiddels teruggekeerd onder de bewoners.

Van de schade is nu niet veel meer terug te zien, aldus Drost. "Enkel de geur in het trappenhuis doet nog terugdenken aan de brand. Alle woningen, gangen en trappenhuizen zijn schoongemaakt en alle schade is hersteld. De woning waar de brand uitbrak hebben we volledig gerenoveerd."

"Het gaat beter met de bewoners", vertelt Drost. "Het was een heftige gebeurtenis die veel indruk heeft gemaakt op de bewoners, en op de inwoners van de kern Breukelen. De evacuatie en de nasleep was ingrijpend, maar ook bijzonder. Veel vrijwilligers, bewoners en bedrijven uit Breukelen hebben hulp geboden en gezamenlijk de schouders eronder gezet."

Enkel de geur in het trappenhuis doet nog terugdenken aan de brand."
Mark Drost, directeur woningbouwvereniging

Langzaamaan wordt het leven weer opgepakt. "We hebben op 20 september, nadat de bewoners teruggekeerd waren, samen met de gemeente een afsluitende bijeenkomst georganiseerd. Voor onder andere bewoners, brandweer, hulpverleners en vrijwilligers. Daarnaast houden wij als woningbouwvereniging een inloopspreekuur in het complex met een woonconsulent. Daarbij kunnen bewoners hun zorgen en vragen neerleggen. Met name in de eerste maanden merkten we dat de brand nog leefde onder de bewoners. De laatste tijd wordt dat steeds minder. Wat bewoners vooral belangrijk vinden is dat ze het vertrouwen terugkrijgen dat ze veilig kunnen wonen."

In april waren er daarom nog twee bijeenkomsten met bewoners met als thema brandveiligheid, vertelt Drost. "Allereerst heeft de brandweer aangegeven dat het seniorencomplex compleet veilig is. Daarnaast lag de focus op wat de bewoner zelf kan doen aan preventie, en wat diegene kan doen als er brand uitbreekt." Denk daarbij aan het plaatsen van rookmelders, geen nachtelijk gebruik van apparatuur en niet roken in de slaapkamer.

Ondanks dat de brandveiligheid volgens de directeur al goed was, zijn er toch maatregelen genomen. "De brand is ontstaan door een schakelaar bij een van de zonneschermen. We zijn daarom een traject gestart om de schakelaars te verbeteren of te vervangen."

Eťn jaar na de brand in seniorencomplex Breukelen


 Door de brand moesten zo'n 120 bewoners worden geŽvacueerd. Door de brand moesten zo'n 120 bewoners worden geŽvacueerd. | Foto: Sem van der Wal


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -