Natuur nog lang niet hersteld van droogte: 'Alle vijvers staan leeg'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De enorme hitte is voorbij, maar in de natuur zijn de gevolgen van de hitte en de droogte nog steeds te merken. Natuurbeheerders en de Waterschappen nemen daarom verschillende maatregelen. Zo heeft waterschap Vallei en Veluwe, dat vooral rondom Amersfoort en Veenendaal werkt, al enige tijd een zogenaamd onttrekkingsverbod.
"Het verbod is ingesteld om het water zo lang mogelijk vast te kunnen houden in ons gebied," zegt Patricia Flint van het waterschap. "Dat doen we zodat planten en dieren zo goed mogelijk van water voorzien blijven. We willen voorkomen dat het gebied uitdroogt."

BOEREN

Het verbod is vooral vervelend voor boeren, zij gebruiken het water voor het sproeien van land en gewassen. Gelukkig kan in sommige gebieden water worden ingelaten, zegt Flint. "Dat betekent dat je vanuit de randmeren het water in het gebied verder kunt aanvullen. Daar is nog voldoende water."
Een ander waterschap, Rivierenland, heeft vrij weinig last van de droogte. Dit waterschap is in onze provincie verantwoordelijk voor het gebied rondom Vijfheerenlanden. Daar hebben ze op dit moment genoeg water omdat hier veel rivieren lopen. Toch houden ze wel de dijken extra in de gaten. Die kunnen namelijk schade oplopen door de droogte.

DIJKEN

Ook waterschap De Stichtse Rijnlanden heeft hier last van. Daar zijn ze zelfs al begonnen met het beregenen van de dijken. "Dat houdt in dat een bootje over het water van bijvoorbeeld de Grote Heicop of de Geer vaart en water op de aangrenzende dijken spuit," zegt woordvoerder Clarion Wegerif.
"Je moet je voorstellen dat die dijken zijn opgebouwd uit klei. Als klein indroogt, wordt het kleiner. Daardoor kunnen er scheuren ontstaan. Als je daar helemaal niets aan zou doen, kan dat leiden tot een gat in de dijk en dat willen we natuurlijk niet."

BOSWACHTER

Maar niet alleen de waterschappen zijn druk met de droogte. Ook natuurbeheerders in de regio hebben er last van. Zo beheert boswachter Joris Hellevoort, van het Utrechts Landschap, een aantal landgoederen. En dat vraagt op dit moment om heel veel water.
"Alle vijvers staan bijvoorbeeld leeg, dat betekent natuurlijk dat alle vissen het moeilijk krijgen. Daarnaast krijgen de bomen veel te weinig vocht. Jonge aanplant heeft veel water nodig omdat ze nog weinig worteltjes hebben. Dus al met al is dat best wel een ding," zegt hij. Dat betekent dat boswachter Joris dan ook enorm druk is met het watergeven van deze planten en bomen.

GOED NIEUWS

Toch is er ook goed nieuws. Zo laat de Veiligheidsregio Utrecht weten dat er vanaf vandaag geen verhoogd risico meer is op natuurbranden. Ook zijn er, ondanks de extreme warmte, geen extra gevallen van botulisme of blauwalg geconstateerd. Maar omdat dit wel gevaarlijk kan zijn, doet waterschap Vallei en Veluwe toch een oproep.
"Als mensen een vermoeden hebben van blauwalg doordat ze bijvoorbeeld een laag op het water zien of dode dieren tegenkomen, kunnen dat bij ons melden. Dan ondernemen wij zo snel mogelijk actie," zegt Patricia Flint.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.