Verdachten van roof honderden iPhones blijven vastzitten

© RTV Utrecht
VEENENDAAL - Drie mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij een grote iPhone-roof in Veenendaal blijven voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vandaag besloten op een tussentijdse zitting. Volgens de rechter zijn er nog altijd ernstige bezwaren tegen hun vrijlating. Een vierde verdachte mag het proces sinds eind vorig jaar in vrijheid afwachten.
Op 24 augustus vorig jaar werd een koerier die vanuit Duitsland 300 iPhones kwam afleveren bij een loods aan de Klovenier in Veenendaal, door drie mannen met bivakmutsen overvallen. Hij werd bedreigd met een vuurwapen, werd vastgebonden en kreeg een stuk stof in zijn mond gepropt. De gestolen toestellen zouden een totale waarde van zo'n 300.000 euro hebben gehad.
De bezorger van de telefoons kreeg volgens het OM kort voor de aflevering te horen dat hij naar de loods moest op bedrijventerrein De Faktorij langs de A12. De ruimte zou speciaal voor de roof als bedrijfspand zijn ingericht, zodat de bezorger geen argwaan zou krijgen. Er stonden ook pallets met dozen die voor de afgesproken retourlading moesten doorgaan. Die waren echter gevuld met zand.

OPDRACHTGEVER

De mobieltjes werden besteld door de eigenaar van een telefoonreparatiezaak in Zutphen. Hij zegt dat hij dit deed in opdracht van iemand voor wie hij al eerder bestellingen plaatste en dat hij niets wist van de roof. De deal was dat een partij Samsung-toestellen zou worden geruild voor de iPhones, zegt zijn advocaat Michiel Lamers. Zijn cliënt zou daar 3.000 euro voor krijgen. Iemand anders zou achter de schermen aan de touwtjes hebben getrokken, de loods hebben gehuurd en de roof hebben gepland.

HELING

Het verhaal van de 27-jarige eigenaar van de telefoonzaak wordt volgens zijn raadsman onder meer door getuigenverklaringen en Whatsapp-berichten ondersteund, maar het OM gelooft dit niet. Van de gestolen toestellen zouden er 40 zijn teruggevonden, die de verdachte zou hebben geprobeerd door te verkopen. Hij wordt daarom ook verdacht van heling.
De drie andere verdachten in de zaak komen eveneens uit Zutphen. Twee mannen van 26 en 56 jaar oud zouden de roof mede hebben uitgevoerd. Een 33-jarige verdachte zou de loods, die werd gehuurd met een vals identiteitsbewijs, hebben aangekleed als bedrijfsruimte.
DNA-SPOREN
In de loods is een stuk van een rubberhandschoen gevonden, waarop dna-sporen van de 26-jarige verdachte en iemand anders. Verder is hij op een video te zien met een nepvuurwapen, dat mogelijk bij de roof is gebruikt. Ook tegen de 56-jarige Zutphenaar heeft het OM belastend dna-bewijs. Bovendien zou zijn telefoon op het moment van de roof door een GSM-mast in de buurt zijn aangestraald.
Het onderzoek in de zaak is nog niet afgerond. Er moeten nog drie getuigen worden gehoord, mogelijk heeft een aantal van hen ook iets met de roof te maken. Verder wordt op verzoek van de verdediging technisch onderzoek gedaan naar onder meer dna-sporen en Whatsapp-berichten.
Op 29 oktober is er opnieuw een tussenzitting in de zaak. De inhoudelijke behandeling staat gepland voor 7 en 8 november.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.